Svijet

Ukinuta ograničenja aviosaobraćaja

volkano
M
ala vulkanska erupcija vulkanskog sistema Bardarbunga koja je počela danas prestala je i ukinuta su sva ograničenja za aviosaobraćaj iznad Islanda.

Ukinuta ograničenja aviosaobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

"Rascjepljujuća erupciju koja je počela u ponoć sjeverno od glečera Vatnajokul, okončana je oko 4:00 sata po GMT. Rascijep je procijenjen da je bio dugačak 600 metara i nalazi se pet kilometara sjeverno od glečera odnosno na Vatnajokul glečeru", saopštio je Nacionalni krizni koordinacioni centar.

AFP navodi da je ukinut crveni stepen opasnosti nad Bardarbunga vulkanom u prepodnevnim časovima po lokalnom vremenu "kada je postalo jasno da je erupcija bila minorna i nije došlo do izbacivanja velike količine pepela".

Meteorološka služba u Rejkjaviku ranije danas saopštila da je erupcija počela sjeverno od Vatnajokul glečera koji pokriva deo Bardarbunga planinskog sistema, ali da nije bilo bilo kakvih znakova pepela kao što je to bilo pri erupciji Ejafjalajokula koji je zatvorio veći dio vazdušnog prostora Evrope u 2010.godine.

Najveći islandski vulkanski sistem Bardarbunga, druga po visini planina u zemlji, doseže do 2.009 metara nadmorske visine, dug je 190 kilometara i do 25 kilometara širok i proteže se preko tog Sjevernoatlantskog ostrva. (Agencije)

 

 

 

Portal Analitika