Svijet

EU: Još oštrije sankcije za Moskvu

okeu1
N
ekoliko evropskih šefova diplomatija danas je optužilo Rusiju za invaziju u istočnom dijelu Ukrajine . Oni su ocijenili da Moskva treba da bude kažnjena još oštrijim ekonomskim sankcijama.

EU: Još oštrije sankcije za Moskvu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak ministara spoljnih poslova EU u Milanu održava se dan pošto je NATO saopštio da je najmanje 1.000 ruskih vojnika ušlo u Ukrajinu kao i velika količine teškog oružja.

"Treba da budemo svjesni s čim se suočavamo. Sad smo usred druge ruske invazije Ukrajine za godinu dana", rekao je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt povodom poslednjeg dešavanja u Ukrajini.

Bilt je rekao da se vide pripadnici ruskih redovnih vojnih snaga koji operišu na ukrajinskoj teritoriji protiv ukrajinske vojske i da se stvari moraju nazvati pravim imenom.

Ministri treba da predlože novi set sankcija protiv Rusije koji će biti razmatran na samitu EU sjutra u Briselu.

Sve opcije osim vojne akcije će biti razmotrene da se kazni Rusija zbog toga što sijledi "pogrešan put", rekao je luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn.

"Evropska unija treba da bude spremna da ide dalje s mogućim novim mjerama protiv Rusije jer se situacija i dalje pogoršava", rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uoči samita u Briselu treba da se sastane s predsjednikom Evropske komisije Hoze Manuelom Barozom predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompejem da bi lobirao za veću podršku i jaču akciju protiv Rusije.

SAD i EU su do sada uveli sankcije desetinama ruskih zvaničnika, nekolicini kompanija i finansijskoj industriji, a Moskva je uzvratila zabranom uvoza hrane iz tih zemalja.

(B92)

 

 

Portal Analitika