Svijet

Rasmusen: Ruske trupe ilegalno ulaze u Ukrajinu

rasmusen
G
eneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ponovio je danas optužbe da ruske trupe učestvuju u sukobima u Ukrajini i najavio tješnju saradnju Alijanse sa Kijevom.

Rasmusen: Ruske trupe ilegalno ulaze u Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

“Suočeni smo sa ozbiljnom eskalacijom, a ruske trupe i oružje ilegalno ulaze u Ukrajinu”, rekao je Rasmusen novinarima nakon vanrednog sastanka sa predstavnicima Ukrajine u sjedištu NATO u Briselu.

On je okarakterisao navode Moskve da ruske trupe ne učestvuju u sukobima kao “šuplje” i optužio Rusiju da radi na destabilizaciji Ukrajine.

“Ruska vojska direktno učestvuje u vojnim operacijama i dovlači tenkove, oklopna vozila i raketne lansere u Ukrajinu, a ruska artiljerija dejstvuje sa obje strane ukrajinske granice”, rekao je Rasmusen, navodeći da se uz granicu sa Ukrajinom nalaze na desetine hiljada ruskih vojnika.

“Riječ je o kršenju međunarodnog prava koje direktno potkopava diplomatske napore da se situacija smiri”, kazao je on, prenose agencije.

Ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije danas izjavio da su optužbe Zapada na račun Rusije neosnovane i da nema dokaza da je Rusija umiješana.

Rasmusen je na konferenciji za medije u sjedištu NATO najavio osnivanje fonda za pomoć ukrajinskim odbrambrenim snagama u logistici, organizovanju komandnog lanca, zaštiti kompjuterskih sistema i sanitetskom materijalu.

On je izbjegao da se izjasni o najavama iz Kijeva da će Ukrajina zatražiti da bude primljena u NATO.

“Svaka zemlja ima suvereno pravo da definiše politiku odbrane i odlučuje o vojnim savezima”, rekao je Rasmusen, podsjećajući da Ukrajina nije zvanično zatražila prijem.

 

Portal Analitika