Politika

RADIĆ: Rusija hoće snažne garancije da na jugu zemlje neće dijeliti granice sa NATO-om

2908radic
V
ojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, kazao je u izjavi za Portal Analitika da Rusija u ovom trenutku želi da dobije snažne garancije da na jugu zemlje neće dijeliti granicu sa NATO savezom.

RADIĆ: Rusija hoće snažne garancije da na jugu zemlje neće dijeliti granice sa NATO-om
Portal AnalitikaIzvor

- Rusija sada pokušava da ostvari što povoljniju poziciju na terenu, da bi se moglo ući u jednu prihvatljivu političku nagodbu. Očigledno je da je pasivnost ljudi na tom terenu prepreka mobilizaciji. Mobilnost snaga koje se nalaze na terenu i bore se protiv vlade Kijeva dovoljni su da bi se moglo izaći za pregovarački sto i da bi kroz mehanizme strane diplomatije i kroz javne sastanke moglo da se dođe do nekog rješenja koje bi zadovoljilo Rusiju. Sasvim je izvjesno zadržavanje Krima u sastavu Rusije. Mislim da Putin ima potrebu da dobije snažne garancije da neće dijeliti granicu sa NATO-om na jugu zemlje-ističe Radić.

On navodi da Ukrajina vrlo agresivno pokušava da pridobije pomoć međunarodnih snaga pred predstojeći samit NATO-a u Velsu i dodaje da će se u toj kampanji pridobijanja podrške iznositi i konkretni, ali nesumnjivo i lažni dokazi.

-To je potpuno prirodna pozicija u kojoj se nalazi Ukrajina i ona sada stavlja sve karte na NATO. Sada se u NATO-u održava taj dvostruki odnos. Sa jedne strane tu je američka ideja da se agresivnije postupa i vrlo vidljiva suzdržanost Njemačke, Francuske, Italije, Španije i zapadnoevropskih zemalja po pitanju bilo kakvog uključivanju u krizu. SAD, Ukrajina i zemlje koje su se svrstale u taj blok imaju još nekoliko dana na raspolaganju za kampanju koja će nesumnjivo biti jako agresivna i gdje će vjerovatno da se iznose i konkretni dokazi, ali nesumnjivo i lažni-kazao je Radić.

Prema njegovim riječima, najbolje je zažmuriti na oba oka i pokušati ignorisati propagandu koja će da se vodi oko toga šta se dešava u Ukrajini. Amerikanci i Ukrajinci će tvrditi da su ruske snage preduzele otvorenu intervenciju, a Moskva će žustro da demantuje da ima bilo kog čovjeka na terenu, ističe Radić i podvlači da sa priličnom dozom sigurnosti možemo da tvrdimo da nam ni jedni ni drugi neće dati relevantne informacije.

Radić dalje navodi da je vrlo teško dokazati direktno prisustvo ruskih snaga u Ukrajini, jer, kako kaže, Rusija šta god da čini ne želi da pruži dokaze drugoj strani u ovakvoj situaciji. Međutim, on naglašava da je potpuno jasno da na terenu istoka Ukrajine moraju da postoje ruske snage, jer koliko god Moskva demantovala, stanje na terenu ukazuje da je riječ o dobro organizovanim i osposobljenim jednicima.

-Praveći analogije sa sličnim prilikama, naročito sa onim što je naše sopstveno iskustvo na Balkanu, na nivou posmatrača možemo da budemo gotovo sigurni da ništa od ovoga što se dešavalo nije moglo da protekne bez ruskog prisustva. Sada kada su snage Donjecke i Luganske republike u ofanzivi i kada nekoliko dana razdvaja zapadni svijet od velikog susreta lidera na NATO samitu u Kardifu, SAD-u treba jedan snažan, politički, diplomatski pritisak na javno mnjenje. Upravo zbog toga se iznose informacije o prisustvu ruskih snaga. Sada je potrebno da se maše kojekakvim snimcima i da se dokazuje gdje se nalaze koje snage-kaže Radić za Portal Analitika.

U ovom trenutku situacija u Ukrajini je takva da možemo da zamislimo scenario u kojem bi sa prolaskom ljeta čitava kriza mogla da se privodi kraju i da se dođe do nekog rješenja, kaže Radić i naopominje da ukoliko se u  jesen uđe sa sukobom, onda možemo da zamislimo scenario po kojem sukob može da se produži, ne na više mjeseci, nego na više godina.

-Možemo napraviti analogiju sa onim što se desilo na Balkanu, kada su isto pravljene političke slike o sukobima koji mogu da se završe relativno brzo tokom jedne tople sezone, a na kraju smo imali četvorogodišnji oružani konflikt-zaključio je Aleksandar Radić.

Portal Analitika