Politika

JANJIĆ: Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU i NATO

1008dusanjanjicok
D
irektor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da je konferencija o Zapadnom Balkanu pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel dokaz da se Zapadni Balkan ponovo nalazi u fokusu Evropske unije ali i NATO-a. Janjić smatra da je ključna i najvažnija poruka berlinske konferencije da je Zapadni Balkan dio evroatlantske zajednice i da će dosta brzo biti integrisan.

JANJIĆ: Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Njemačka je dokazala da kao ključna država EU, vjeruje u evropske i evroatlantske integracije i pokušava da svoje iskustvo regionalnog povezivanja prenese na Zapadni Balkan, kazao je Janjić u izjavi za Portal Analitika.

Janjić smatra da je konferencija o Zapadnom Balkanu nastavak decenijske inicijative koja je uvijek dolazila od Berlina za čvrće povezivanje regiona, koja je započeta formiranjem Pakta za stabilnost pa sve do Višegradske grupe.

- Njemačka je vrlo uspješno  zajedno sa ključnim ljudima EU i Francuskom uspjela da stvori jednu formu političkih susreta i dogovora o konkretnim infrastrukturnim projektima i o energetici.

- Uspješno je konstituisan jedan zajednički niz od država kandidata Zapadnog Balkana i nastalo je udruživanje koje može da ponudi zajedničke projekte. Poenta je da ako države Zapadnog Balkana žele da više sarađuju međusobno onda prvo moraju da naprave autoputeve, pruge i aerodrome. Naravno na drugom mjestu je energetika jer je nakon prve gasne krize sa Ukrajinom iz 2008. godine cilj Njemačke i EU što više samostalnih lokalnih energetskih izvora, navodi Janjić.

Janjić smatra da će se stavljanje fokusa EU na Zapadni Balkan prenijeti i na NATO.

- Vašington je definitivno podigao NATO jer je ta vojno politička organizacija zapala u jednu vrstu samodovoljnosti, a i u evropskoj birokratiji su počeli glasovi da nije potrebno dalje širenje, kaže Janjić.

On smatra da je ukrajinskska kriza jasno stavila neophodnost proširenja NATO i da su u stvari jasne i povoljne za Crnu Goru.

- Oni su jednostavno shvatili da je Evropska unija daleko od noga što se zove ostvarenje ciljeva a ključni cilj je da se ona proširi na cijelu teritoriju Evrope, zaključio je Janjić.

Portal Analitika