Svijet

Putin traži “humanitarni” koridor za ukrajinske vojnike

putin
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je proruske snage na istoku Ukrajine da obezbijede humanitarni koridor, kako bi ukrajinski vojnici koji su pod njihovim okruženjem, mogli da napuste bojište, saopšteno je iz Kremlja prenose agencije.

Putin traži “humanitarni” koridor za ukrajinske vojnike
Portal AnalitikaIzvor

"Pozivam miliciju da otvori humanitarni koridor za vladine ukrajinske vojnike pod okruženjem, kako bi izbjegli nepotrebne žrtve i omogućili im da napuste bojište i vrate se svojim porodicama", navodi se u saopštenju predsjednika Rusije.

Putin je, takođe, apelovao da se hitno pruži medicinska pomoć svim ranjenima koji su učestvovali u vojnim akcijama.

Ruski predsjednik je najavio da će Rusija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

Lideri samoproglašene "narodne republike Donjeck" prihvatili su danas poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da otvore humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom njihovog razoružanja.

"Uz svo poštovanje za Vladimira Putina, predsjednika zemlje koja nas je prva podržala moralno, spremni smo da omogućimo humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju tako da ono ne bude upotrijebljeno protiv nas", rekao je premijer "narodne republike Donjeck" Aleksander Zaharčenko, prenijela je agencija Itar Tas s.

Prije samo nedjelju dana prvi ruski humanitarni konvoj isporučio je pomoć u hrani, lekovima, agregatima i vrećama za spavanje ugroženom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Tim povodom zapad je optužio zvaničnu Moskvu da je izvršila invaziju jer nije dobila odobrenje ukrajinske vlade za ulazak ruskih kamiona u zemlju.

 

Portal Analitika