Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Svijet

Rat bogataša za Škotsku uoči referenduma 18. septembra

 

skotska
U
lobiranje za nezavisnost Škotske uključili su se i poslovni ljudi, koji ishod referenduma 18. septembra posmatraju na samo jedan način - kroz profit.

Rat bogataša za Škotsku uoči referenduma 18. septembra
Portal AnalitikaIzvor

Samo dan nakon objavljivanja u listu “Skotsmen” pisma 130 škotskih firmi koje su se izjasnile protiv odvajanja od Londona, u “Heraldu” je juče izašlo pismo 200 firmi koje smatraju da će nezavisnost donijeti ekonomsku dobit.

- Naše privredne veze unutar Ujedinjenog Kraljevstva su veoma bliske i od njih zavisi skoro milion poslova u Škotskoj - naveli su unionisti u “Skotsmenu”, i dodali da postoje “značajni rizici” ukoliko kod škotskih birača za tri nedjelje preovlada glas za nezavisnost.

Među potpisnicima pisma i zagovornicima ostanka u Velikoj Britaniji posebno se ističu proizvođači škotskog viskija, poput “Edringtona” i “Vilijam Grent end sonsa” koji prave čuvene viskije “Fejmus graus” i “Glenfidik”. Iz “Vilijam Grent end sonsa” su prema nezvaničnim podacima donirali čak 125.000 eura za kampanju unionista.

Ono što najviše brine proizvođače ovog alkoholnog pića jeste zastupanje njihovih interesa u inostranstvu pošto bi nezavisna Škotska imala svega oko 90 ambasada, znatno manje u odnosu na broj britanskih diplomatskih predstavništava. Proizvodnja viskija je treća industrijska grana u Škotskoj, a od deset boca devet prodaju u inostranstvu, pa je razumljiva njihova zabrinutost.

S njihovim strahovima se ne slažu zagovornici odvajanja od Engleske, koji tvrde da će “nezavisna Škotska priznati male i velike preduzetnike kao one koji će doneti bogatstvo i poslove nacionalnoj privredi u budućnosti”.

- To će ohrabriti kulturu u kojoj se njeguju inovacija, napor i preduzetništvo. To će dati moć škotskom narodu da usmjeri ogromne resurse naše zemlje ka interesima onih koji žive i rade ovdje - pišu ovi biznismeni u Heraldu.

U ovom timu su ser Brajan Sauter, gazda transportne kompanije „Stejdžkouč“, koji je za kampanju u korist nezavisnosti dao 1,25 miliona eura, Daglas Flint, predsjednik bankarskog giganta HSBC, kao i drugi članovi poslovne elite.

U Škotskoj je juče boravio Dejvid Kameron, britanski premijer, koji je ovom posjetom mogao da utiče na povećanje broja glasača za nezavisnost pošto mjere torijevske vlade nisu omiljene u Škotskoj.

 

Prema sarkastičnim zvaničnicima Salmondove Škotske nacionalne partije, Kameron je najbolji u regrutovanju onih koji će glasati “za”. Šef Dauning strita broj 10 sinoć se obratio učesnicima godišnje večere škotskog ogranka Konfederacije britanske industrije, u očiglednom pokušaju da poslovne ljude odgovori od nezavisnosti.

Čudni rezultati anketa

„Fajnenšl tajms“ piše da su sve veća odstupanja u anketama. Po agenciji „Jugov“, unionisti imaju 14 odsto prednosti (57:43), a po „Panelbejsu“ razlika je napetih četiri odsto (52:48). Oko 65 odsto Škota starijih od 50 godina zaokružiće „ne“

  • 130 privrednika izjasnilo se protiv odlaska Škotske iz unije
  • 200 vlasnika firmi i direktora podržalo je nezavisnost
Portal Analitika