Svijet

SZO: Ebolom bi moglo da se zarazi 20.000 ljudi

ebolaokokoko
S
vjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da bi u epidemiji ebole u zapadnoj Africi moglo da bude zaraženo više od 20.000 ljudi, prije nego što ta smrtonosna bolest bude stavljena pod kontrolu, prenosi BBC.

SZO: Ebolom bi moglo da se zarazi 20.000 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

- To ne znači da očekujemo 20.000 zaraženih... ali moramo da budemo spremni da se nosimo sa tako velikim brojem - rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO, Brus Ejlvord.

SZO je navela da bi broj zaraženih već sada mogao biti četiri puta veći nego trenutno registrovanih 3.000 slučajeva.

Ta organizacija UN takođe je pozvala avio-kompanije da nastave sa "vitalnim" letovima širom regiona zapadne Afrike, jer bi zabrana letenja mogla da ugrozi napore da se suzbije epidemija ebole.

Do sada su 1.552 osobe u Liberiji, Sjera Leoneu, Gvineji i Nigeriji umrlo od te bolesti.

Prema planu SZO borba protiv ebole u narednih devet mjeseci koštaće 489 miliona dolara, a biće potrebno 750 međunarodnih radnika i 12.000 nacionalnih radnika u zapadnoj Africi.

Nigerija je danas potvrdila prvi smrtni slučaj od ebole u Lagosu, gdje je umro jedan inficirani ljekar.

Ministri zdravlja zapadnoafričkih zemalja sastali su se u Gani na vanrednom sastanku Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) kako bi razgovarali o načinima prevencije daljeg širenja virusa.

Oni su na sastanku podržali poziv SZO da se obustavi zabrana letova i pozvali države da ponovo otvore granice kako bi olakšali zdravstvenim radnicima pristup ugroženim oblastima.

 

Portal Analitika