Svijet

NATO: Satelit snimio invaziju, najmanje 1.000 ruskih vojnika u Ukrajini

snimciNATO2808
S
atelitski snimci dokazuju da ruske borbene jedinice dejstvuju unutar ukrajinske teritorije, saopšteno je večeras iz glavnog štaba NATO za Evropu u belgijskom gradu Monsu.

NATO: Satelit snimio invaziju, najmanje 1.000 ruskih vojnika u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

- Uočili smo značajno pojačanje ruskog učesća u ukrajinskom konfliktu u poslednje dvije nedelje, kako u obimu, tako i kvalitetu angažovanih jedinica - izjavio je holandski brigadni general Niko Tak, komandant operativnog centra u Monsu.

On je predstavio niz satelitskih snimaka na kojima se vidi kako ruska raketna jedinica uz logističku pratnju zauzima borbene položaje u ukrajinskoj oblasti Krasnodol.

- Ovo je dodatni dokaz da su ruski borci, opremljeni modernim oružjem angažovani na suverenoj teritoriji Ukrajine - izjavio je Tak.

On je rekao da je satelitske fotografije snimila nezavisna komercijalna firma Digital Gloub i da NATO ni na koji način nije intervenisao na njima, što se može dokazati pristupom internet stranici te kompanije.

Tak je rekao i da u Ukrajini djeluje "više od 1.000" ruskih vojnika koji se bore na strani proruskih snaga.

- Procjenjujemo da više od 1.000 ruskih vojnika sada djeluju u Ukrajini. Oni podržavaju separatiste i bore se zajedno sa njima - rekao je Tak.

On je izjavio da vjeruje da je cilj ruske vojne intervencije u Ukrajini da se konflikt između vladinih i proruskih snaga produži u nedogled kako bi se sprečilo političko rješenje krize.

blic.rs

Portal Analitika