Politika

MERKEL: Želim da proces proširenja na Balkanu teče brzo

merkel
N
jemačka kancelarka Angela Merkel, povodom današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, ponovila je da "želi da proces širenja EU na ovaj region teče brzo, ali da to zavisi od samih zemalja".

MERKEL: Želim da proces proširenja na Balkanu teče brzo
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi, prenosi agencija Tanjug.

Merkel je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regiona.

Merkel je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima njemačke vlade kako da na odgovarajući način obilježi stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, ali i godišnjicu početka Drugog svjetskog rata i završetka Hladnog rata.

- Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sjedjeli zajedno, je dokaz toga da je posljednjih godina puno napredovano u regionu, a EK i članice EU žele dalje da pomažu - poručila je ona.

Merkel je istakla da je planiranje konferencije počelo i prije nego što se moglo naslućivati djelovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uvjerenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

- Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti - rekla je ona..

Merkel je ukazala da je namjera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sjede zajedno za jednim stolom.

"Želimo da pokrenemo jedan proces", kazala je ona dodajući da je dogovoren niz konferencija u naredne četiri godine.

Merkel je objasnila da se radi o rješenju političkog procesa, ukazujući da su Beograd i Priština napravili veliki napredak, a da je pred Bosnom i Hercegovinom, poslije izbora, izazov formiranja vlade, te da očekuje da će po oba pitanja biti daljeg napretka.

Ona je objasnila da se za godinu dana može dobro provjeriti da li se nešto pomaklo, ponoviši da poslije izbora u Bosni predstoji pitanje formiranja vlade, da je Njemačka spremna da podrži, ali da na to moraju biti spremne stranke, kao i da ima još neriješenih pitanja koja moraju naći soluciju između Beograda i Prištine.

"Ukazali smo na napredak i po pitanju toga da su srpski i albanski premijer ostvarili kontakte", rekla je ona.

Takođe je kazala da je uoči konferencije bilo bilateralnih sastanaka učesnika, podvukavši da je veoma bitna regionalna saradnja, a da su ključni saobraćajni i ekonomski projekti.

Predsjedavajući Procesa saradnje jugoistočne Evrope Edi Rama u ime regiona zahvalio se Merkelovoj na organizovanju istorijskog trenutka koji je ujedinio "sve u ime bolje budućnosti".

Takođe se zahvalio austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu na spremnosti da organizuje nastavak Konferencije iduće godine, što, kako je rekao, obećava da se proces nastavlja.

- Ovo je bio važan trenutak za zapadni Balkan. Ako pogledamo istoriju on podvlači ulogu Evrope kada je riječ o miru i prosperitetu - kazao je Rama.

On je istakao da je zemljama regiona EU ne samo uspjeh, već inspiracija i nada u bolju budućnost, te da je već kroz korake preduzete na putu ka statusu kandidata svaka zemlja učinila važne stvari za građane.

Sve zemlje su se, prema njegovim riječima, opredijelile za nastavak puta reformi kako bi jednog dana postale dio evropske porodice, dodajući da je put dug, ali i da treba imati u vidu činjenicu da je ovo prva godina u istoriji regiona bez sukoba niti u jednoj državi ovog dijela Evrope.

 

Portal Analitika