Region

Šumadijska Kolumbija: Srpsko selo Brzan poznato po uzgoju marihuane

bryan1okok2808
O
vi što sade marihuana često je poseju između njiva, ne na cijeloj parceli. Ima je i usred njive sa kukuruzom, a policija dođe kad konoplja preraste kukuruz - objašnjava Slađan M.

 Šumadijska Kolumbija: Srpsko selo Brzan poznato po uzgoju marihuane
Portal AnalitikaIzvor

U ataru srpskog sela Brzan, na domak Batočine i oko 35 od Kragujevca, za proteklih pet godina kragujevačka policija posjekla je tonu sirove indijske konoplje. U ovom selu kažu da je pored toliko vrijednih poljoprivredika i malih privrednika sramota što su postali poznati kao- šumadijska Kolumbija, piše Telegraf.rs.

Policijska “žetva” sprovodi se svakog avgusta, a lokacija najvećih zaplijena skoro redovno je baš- atar sela Brzan. Telegraf se u ovo pitomo selo uputio da istraži gdje se gaji tolika droga i šta seljaci znaju o tome.

Indijsku konoplju narko ratari iz većih gradova Šumadije i Pomoravlja sade na njivama blizu rijeke Morave, jer marihuana kažu “voli vodu”.

Niko u Brzanu neće da govori ko drogu sadi i kada uzri kosi, ako se izuzme policija. Zid ćutanja viši je od konoplje.bryan2oko2808

Slađan M. sa familijom poliva baštu. Kaže da je viđao policiju na prašnjavim atarskim putevima više puta, svake godine.

- Uvijek su išli ovim putem, kraj njiva, konoplja je bliže rijeci. Evo,vidite, ovdje ima divlje konoplje u svakoj vrzini kraj puta. Ovi što sade marihuana često je posiju između njiva, ne na cijeloj parceli. Ima je i usred njive sa kukuruzom, a policija dođe kad konoplja preraste kukuruz, po prijavi – objašnjava Slađan M.

Na domak Morave ribolovci, marihuane ni od korova. Upitani o konoplji, svi utihnuše. Ne žele da “raspredaju” priču, često njih nekoliko ostanu da noće u vikendici. Na pitanje kako se zovu, jedan odvrati- neka bude da se zovem Dragan, piše Telegraf.

- Nema konoplje nigdje okolo i ima je svuda, ako potražiš kako valja. Ali, što bi tražila, što ti to treba? Ovde seljaci vide, ali ne vide, ćute i gledaju svoja posla. Zašto neko da rizikuje batine ili još gore? Mnogo je zapuštenih njiva okolo, tamo sade, pa uberu umjseto par hiljada eura povrća, čak 40.000 eura droge. Dok si dolazila ovdue, prošla si 12 sporednih puteva, idi njima i naći ćeš - kaže Dragan.

Njegov stariji kolega objašnjava da se blizina njiva pod konopljom može procijeniti i po mirisu. Ona “smrdi”, bar ovim ljudima.

Da govori o njivama pod marihuanom nije htio ni poljoprivrednik srednjih godina koji je nevoljno zaustavio traktor i isključio motor. Sišavši na prašnjavi put samo je pristao da kaže da narko ratari rade vrlo ozbiljno.bryan3okok2808

- Znanje o zemljoradnji proizvođačima ne manjka. Čitav posao ne razlikuje se mnogo od uzgajanja paradajza ili boranije. Na njivama smo viđali plastične kante, prskalice sa pesticidima. Bile su tu i protivgradne mreže. Ako je njiva dalje od vode, kraj zasada čak iskopaju bazen postavljen najlonom, dubok oko metar. Tu se nakuplja voda za zalivanje. Listovi biljke, oni pri tlu, čupani su i bacani na zemlju, da ostane duže vlažna. Oko njiva na brdu je čvrsto isprepletano pruće, da ne bi prošle divlje svinje, objašnjava traktorista.

Sredinom avgusta policija je posjekla 235 kilograma konoplje. Kada se ona osuši, na uličnom tržištu vrijedi 280.000 eura. Avgusta 2013. policija je otkrila na više mjesta u ataru sela Brzan zasade oko 200 kilograma indijske konoplje. Tačno godinu dana prije toga inspektori su posjekli 640 kilograma.

Stabljike marihuane bile su više od dva metra i spremne za branje.

Od 2009. godine policija je posjekla, samo u većim akcijama, 1.242 kilograma “svježe” indijske konoplje. Sušenjem bi se dobilo 248 kilograma marihuane. Na tržištu bi vredela 124 miliona dinara ili 1,06 miliona eura.

 

Telegraf.rs

Portal Analitika