Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

VUČIĆ: Predstaviću projekte važne za cio region

2808vucic
P
remijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će učesnicima konferencije Zapadni Balkan u Berlinu predstaviti infrastrukturne projekte od značaja za cio region i da se nada da će naići na podršku svih učesnika tog skupa.

VUČIĆ: Predstaviću projekte važne za cio region
Portal AnalitikaIzvor


Riječ je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost niti očekujem da će novac s neba da padne - rekao je Vučić novinarima u Berlinu.



Kao najvažniji projekat pomenuo je prugu Beograd-Sarajevo koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, naglasivši da gotov projekat već postoji. Dalje bi, objasnio je, pruga išla ka Zvorniku i dijelu Republike Srpske, odakle bi se nastavljala ka Federaciji BiH, odnosno ka Sarajevu.



- To je veoma važno za nas i to bi spajalo ljude i u ekonomskom i političkom smislu - naglasio je srpski premijer.



Povezivanje s Kosovom



Drugi projekat je pruga Beograd-Bar sa kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim korakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu.



- To je veoma važno za nas jer bismo time, poslije izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, bukvalno pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana. Time bismo mi bili najveći dobitnici iako bi svi mnogo dobili izgradnjom tog značajnog infrastrukturnog projekta - rekao je Vučić.



Važan je takođe i projekat izgradnje autoputa Niš-Priština, koji bi, prema Vučićevim riječima, bio izuzetno značajan i za Srbe i za Albance.



Srpska delegacija očekuje, kako je rekao, da vidi koji projekat EU smatra najboljim i želi da ga svojim novcem pomogne. Za koji projekat smatraju da bi politički bilo najbolje da se realizuje i koji iu najuspješnije spojio narode i "vodio nas u drugačiju i bolju budućnost".



Učesnicima skupa biće, dodao je, u pisanoj formi dostavljene političke i ekonomske ideje koje su od značaja za cio region.



Carinska unija u regionu



Jedna od ideja koju će predložiti predstavnicima njemačkog biznisa je i realizovanje višeg stepen slobodne trgovine i usluga što bi vodilo ka carinskoj uniji u regionu, što, ocijenio je, neće biti ni jednotavno ni lako, a ni brzo ostvarivo.



- To je ideja za budućnost koju treba da razmatramo i da što veći nivo jedinstvenog tržišta dostignemo, što veći nivo skraćivanja birokratskih procedura, čekanja na granici, na Drini, Boljaru, gdje god hoćete - rekao je premijer.



To je veoma dobro za svaku od naših zemalja, ponovio je i dodao da to može da naidje na dobar stepen razumijevanja kod svih učesnika konferencije.

blic.rs

Portal Analitika