Svijet

Palestina traži povraćaj teritorija

fatah
Z
vaničnik Fataha Nabil Šat, istakao je da će Palestina tražiti od Savjeta bezbjednosti UN da odredi rok za izraelsko povlačenje iz oblasti osvojenih 1967. godine.

Palestina traži povraćaj teritorija
Portal AnalitikaIzvor

Ako SB UN odbije tu inicijativu, Palestinci će tužiti Izrael Međunarodnom krivičnom sudu, za povratak teritorija izgubljenih u šestodnevnom ratu.

"To je dio diplomatskog iznenađenja koje je najavio palestinski predsednik Mahmud Abas", objasnio je Šat.

Ova diplomatska nastojanja najavljena su nakon što je u utorak stupio na snagu neograničen prekid vatre poslije 50 dana sukoba između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze.

Šat je precizirao da će se zahtjev Palestinske uprave podneti SB UN 15. septembra za izraelsko povlačenje sa druge palestinske teritorije Zapadne obale. Prije toga sastaće se Arapska liga i podržati, kako se očekuje, taj potez.

Ako u SB UN SAD ulože pravo veta, onda će se PU obratiti sudu u Hagu, gde će pokušati da podstakne suđenje najvišim izraelskim zvaničnicima, kao što su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jalon za ratne zločine u Gazi.

"Slučaj u MKS zaviši od odgovora Savjeta bezbjednosti na naš zahtjev," rekao je Šat, dodavši da se o tome diskutovalo u palestinskim političkim krugovima.

Izraelski mediji prenose da su mirovni pregovori između Izraela i PU, koji su doživeli krah krajem aprila, vođeni pod sličnom pretnjom Palestinca. Izrael je zapravo pristao da pregovara ako Palestinci zaustave sve legalne procedure protiv te zemlje i izraelskih zvaničnika. (B92)

 

 

 

Portal Analitika