Region

Srbija ne zatvara predstavništva u kriznim zonama

damask
S
rbija neće zatvarati diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima sve dok postoje uslovi za konzularnu zaštitu građana te države, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Srbija ne zatvara predstavništva u kriznim zonama
Portal AnalitikaIzvor

MSP je navelo da srpske diplomate, uprkos rizicima, nijesu napustile Siriju, Irak i Libiju, prenosi Tanjug.

U ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova i petoro lokalnih službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja je 2012. godine iz bezbjednosnih razloga premješten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja.

MSP je navelo da je prošle sedmice na adresu ambasade Srbije u Damasku stigla prijetnja s logom terorističke organizacije "Islamska država Irak i Levant", upućena lokalnom sirijskom osoblju, o čemu je ambasada obavijestila nadležne službe bezbjednosti.

"Slična poruka upućena je sirijskim službenicima u svim trenutno aktivnim diplomatskim predstavništvima u Damasku, a Srbija preduzima sve mjere opreza kako bi sačuvala bezbjednost osoblja svoje ambasade u glavnom gradu Sirije", navodi se u saopštenju.

Beogradska štampa je u utorak objavila, pozivajući se na diplomatske krugove, da je "Islamska država" zaprijetila smrću osoblju ambasade Srbije u Damasku ukoliko u roku od sedam dana ne napuste zgradu.

(MINA)

Portal Analitika