Svijet

Većina Rusa podržava embargo na prizvode sa Zapada

mos
V
iše od 80 odsto anketiranih Rusa podržava embargo na uvoz niza proizvoda iz zapadnih država, koji je uveden kao kontramjera na sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i EU.

Većina Rusa podržava embargo na prizvode sa Zapada
Portal AnalitikaIzvor

Anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja pokazala je da 84 odsto Rusa podržava takve mjere, dok je 80 odsto uvjereno da će one koristiti seoskoj privredi i ruskoj ekonomiji, prenosi Capital.ba.

Uvođenje embarga najviše odobravaju stanovnici sela, njih 88 odsto, ili gradova u kojima živi preko 500 hiljada stanovnika, njih 86 odsto.

Ruske uzvratne sankcije odobrava 72 odsto stanovnika Moskve i Peterburga, a 17 odsto ne.

Dio stanovnika Moskve i Peterburga navikao je na određeni asortiman roba u trgovinama i ne žele da mijenjaju navike, a strahuju da će od sada cijene porasti.

Anketa je pokazala da čak 85 odsto ispitanika vjeruje da će ruska seoska ekonomija dobiti impuls za razvoj, dok 86 odsto smatra da će udio domaćih proizvoda na policama trgovina biti veći.

Prema rezultatima ankete, malo manje od dvije trećine ispitanika ne vjeruje previše u ekonomske mogućnosti svojih gradova, ali očekuju da će se u trgovinama pojaviti više proizvoda iz država Azije i Južne Amerike.

Rusi vjeruju da će embargo prouzrokovati poskupljenja, među kojima 63 odsto smatra da će cijena novih proizvoda biti viša. Ispitivanje je pokazalo da samo 22 odsto anketiranih strahuje da će rafovi u prodavnicama postati prazni.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika