Svijet

Istraga protiv čelnice MMF-a Kristin Lagard zbog korupcije

2708kristin
F
rancuska je otvorila zvaničnu istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard zbog njene navodne uloge u korupcionaškoj aferi dok je bila ministar finansija 2008. godine.

Istraga protiv čelnice MMF-a Kristin Lagard zbog korupcije
Portal AnalitikaIzvor


Lagardova je juče, četvrti put, bila na ispitivanju u vezi sa slučajem francuskog tajkuna Bernarda Tapija, koji je 2008. godine dobio rekordnih 403 miliona dolara kompenzacije na osnovu arbitražne odluke u sporu izmedju Tapija i državne banke "Kredi lione" oko prodaje deonica kompanije "Adidas", čiji je on bio generalni zastupnik.Ona je osumnjičena za "nemar" u arbitražnom postupku, koji je francuska štampa nazivala "parodijom" u korist biznismena.Lagardova je odbacila navode da je zloupotrebila ovlašćenja kada je odobrila isplatu kompenzacije Tapiju, bivšem ljevičarskom ministru koji je promijenio političku orijentaciju i podržao Nikolu Sarkozija u predsjedničkoj kampanji 2007. godine.Tapi je u to vrijeme tužio banku da ga je prevarila prilikom kupovine akcija "Adidasa" 1993. godine, izgubio je spor i uložio žalbu, a Lagardova je nekoliko mjeseci kasnije donijela odluku o prekidu sudskog spora i pokretanju arbitraže.Lagardova je, u ekskluzivnom komentaru Agenciji Frans pres, izjavila da ne namjerava da podnese ostavku na funkciju u MMF zbog optužbi.- Vraćam se u Vašington gde ću o situaciji obavijestiti moj odbor - rekla je ona.


Izvor blizak Lagardovoj rekao je da će se ona žaliti na odluku o istrazi jer smatra da je "neosnovana".Prema francuskom zakonu, sudije odredjuju pokretanje zvanične istrage protiv nekoga ukoliko vjeruju da ima indicija da je prekršio zakon, ali to ne znači da će protiv te osobe biti pokrenut i sudski postupak.Lagardova je došla na čelo MMF 2011. godine, pošto je njen sunarodnih Dominik Stros-Kan podnio ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje sobarice u Njujorku.

foto: www.thetimes.co.uk

Portal Analitika