Zanimljivosti

Avioni rješavaju misteriju Arktičkog mora

2708Avion
A
merička svemirska agencija NASA priprema se za slanje aviona, koji će pratiti sezonski proces topljenja leda u Arktičkom moru. To more je ranije pokrivalo površinu od čak dva miliona i 300 hiljada kilometara, ali se u međuvremenu smanjilo.

Avioni rješavaju misteriju Arktičkog mora
Portal AnalitikaIzvor


Kako se ljeto približava kraju na sjevernoj Zemljinoj polulopti, naučnici NASA ubrzano prate topljenje leda u Arktičkom moru, a odnedavno koriste i avione.



Uočili su dugogodišnje smanjenje leda u tom moru, pa je od 2010. godine u prosjeku ledeni pokrivač manji za 18 odsto.



„Nestanak ledenog pokrivača u moru daleko se brže dešava nego što je iko predviđao. U poređenju sa našim satelitskim podacima s početka osamdesetih, izgubili smo više od dvije trećine leda. To je ogromna promjena“, objašnjava direktor  programa za kriosferu

Tom Vagner.

Poslije satelitskog izučavanja leda u Arktičkom moru proteklih decenija, NASA sada šalje letačku, istraživačku misiju kako bi se posmatrali različiti aspekti očiglednih klimatskih promjena. Avioni će kretati sa Grenlanda i mjeriti kako promjene u količini leda na kopnu i u moru u arktičkom području, utiču na razmjenu toplote između Zemljine površine i svemira.



„Do sada smo uz pomoć specijalnih zemaljskih, naučnih satelita obavili 17 misija izučavanja naše planete. Veliki broj njih je bio u polarnom krugu. Sada ćemo uz pomoć aviona posebnu pažnju obratiti na povezanost topljenja leda u moru i nastanka oblaka. Oblaci su važni za klimatske modele, o čemu ne znamo mnogo“, ističe Tom Vagner.



Stručnjaci NASA-e očekuju više relevantnih informacija o nivou leda u Arktičkom moru narednog mjeseca, a biće dostupni na dva specijalizovana sajta američke svemirske agencije.

 

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika