Region

CNZS ispunila uslove za izlazak na izbore u Srbiji

crnogoskoudruzenje
C
rnogorska nacionalna zajednica u Srbiji (CNZS) koju čini 13 udruženja iz Vrbasa, Niša, Lovćenca, Beograda, Subotice, Novog Sada, Kule, Kruščića, Zmajeva, Kovina, Pančeva, koji djeluju na osnovu  Sporazuma o međusobnoj saradnji završila je upis u poseban Birački spisak,  i ispunila uslov za izlazak na elektorske izbore po Zakonu o nacionalnim savjetima Republike Srbije, saopšteno je iz Crnogorske nacionlne zajednice u Srbiji.

CNZS ispunila uslove za izlazak na izbore u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Iz te organizacije navode da za nepunih mjesec dana i velikim pregnućem i radom na terenu u saradnji i pružanju stučne pomoći  Ambasade Crne Gore u Beogradu, više se upisalo u poseban Birački spisak, nego što je bilo potrebno za inicijativu,  čiji su potpisi prikupljani čitavu godinu dana.

- Ovo je dokaz postignutog jedinstva i dobre međusobne saradnje udruženja i istaknutih pojedinaca. Ministarka Državne uprave i lokalne samouprave dr.Kori Udovički potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za nacionalni savjet nacionalnih manjiha i time na osnovu privremenog zaključivanja posebnog Biračkog spiska donijela Rešenje da je Crnogorska nacionalna manjina ispunila uslove za elektorske izbore zakazane za 26 Oktobar 2014.godine. Pored Crnogoraca na isti način formiranju nacionalnog savjeta pristupaju i Poljaci, Makedonci i Hrvati - navodi se u saopštenju.

Formiranjem nacionalnog savjeta, kako se ističe, po prvi put u istoriji Crnogorska zajednica u Srbiji stiče pravo da se bori za svoja posebna prava predviđena međunarodnim konvencijama, sporazumima i Zakonima ugrađenim u pravni poredak Srbije.

- Kao najvažnija posebna prava pominje se pravo na postojanje, pravo na identitet, pravo na  jednakost i  nediskriminaciju, pravo na njegovanje kulture i tradicije, pravo u domenu školstva,pravo na  međunarodne kontakte i saradnju itd. Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji obezbeđivaće saradnju sa Republikom Srbijom u ostvarivanju posebnih prava. Takođe Nacionalni savjet Crnogorske zajednice u Srbiji obezbeđivaće saradnju sa maticom državom Crnom Gorom u oblastima privredne saradnje, školovanja i obezbeđivanje stipendija na Univerzitetima Crne Gore itd.  Ono što slijedi u narednom periodu je prikupljanje potpisa za podršku elektorima , čiji je broj potreban za formiranje elektorske skupštine za izbore zakazane za 26 Oktobar 2014.godine. Kada je u pitanju Crnogorska nacionalna manjina potrebno je  45 elektora sa podrškom od 45 potpisa, koji su prethodno upisani u poseban Birački spisak. Na elektorskoj skupštini izabraće se nacionalni savjet koji će sačinjavati 23 člana kada je u pitanju crnogorska nacionalna manjina - poručuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika