Politika

Đukanović i Vučić traže u Berlinu novac za prugu Beograd-Bar

2608vucicdjukanovic
D
elegacija Srbije na čelu s premijerom Vučićem će u Berlinu tražiti podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija pruge Beograd-Bar.

Đukanović i Vučić traže u Berlinu novac za prugu Beograd-Bar
Portal AnalitikaIzvor

Kako list Danas saznaje, Vučić i premijer Crne Gore Milo Đukanović će u Berlinu, gdje učestvuju na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušati da dobiju podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Česku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", ocijenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Sagovornici lista Danas naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške projekte u oblasti infrastrukture.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju sagovornici lista.

Prema izvorima lista Danas, očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Kako je najavljeno, u fokusu će biti teme pomirenja, rješavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Berlin, dan prije početka konferencije o Zapadnom Balkanu i odmah će se sastati sa potpredsjednikom njemačke vlade i ministrom ekonomije Zigmarom Gabrijelom. Slijedi susret sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a zatim je predviđena večera sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i regionalnim liderima, navodi Danas.

Prema riječima sagovornika lista Danas iz Berlina, koji je hteo da ostane anoniman, ovo će biti prvi put poslije dugog niza godina da lideri zemalja Zapadnog Balkana odlaze u centre moći da pričaju, o zajedničkom zivotu sa evropskim drzavama", a ne da 'primaju packe' ili rješavaju probleme kao posljedice.

Izvor: B92.net
Foto:
kurir-info.rs

Portal Analitika