Svijet

Lukašenko: Teški razgovori

2608lukasenko
P
redsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kaže da su lideri na susretu u Minsku složni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, ali da su razgovori teški.

Lukašenko: Teški razgovori
Portal AnalitikaIzvor

Lukašenko je za sjutra najavio mogućnost održavanja susreta Kontakt-grupe za rješavanje krize u Ukrajini.

"Svi želimo napredak", rekao je Lukašenko, ističući da je već današnji susret u glavnom gradu Bjelorusije "nesumnjivo napredak", prenio je Rojters.

"Razgovori su bili teški. Pozicije strana se razlikuju, ponekad fundamentalno", kazao je on.

Lukašenko je, kako prenoei RIA Novosti, rekao da bi susret Rusija-Ukrajina-OEBS o rješavanju situacije u Donjeckom basenu mogao biti održan sjutra.

"Što se tiče mirnog rješavanja situacije u Ukrajini, svi su podržali prijedlog predsjednika Ukrajine Petra Porošenka da Minsk bude uobičajen teren za susrete Kontakt-grupe Ukrajina-Rusija-OEBS. Predloženo je da se grupa okupi u kratkom roku. Porošenko insistira da taj susret bude već sjutra", rekao je bjeloruski predsjednik na pres konferenciji poslije susreta lidera Ukrajine, Carinske unije i predstavnika Evropske unije.

Lukašenko je rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin i Porošenko obavijestiti novinare o rezultatima njihovog susreta "oči u oči" u Minsku.

Prethodno je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao za RIA Novosti da je u glavnom gradu Bjelorusije počeo sastanak Putina i Porošenka.

"Održava se bilateralni susret", rekao je Peskov, koji je ranije rekao da bi na susretu mogla biti razmotrena pitanja unutarukrajinske krize, problem izbjeglica, pitanje dopremanja humanitarne pomoći i humanitarna situacija na jugoistoku Ukrajine.

Takođe, tokom razgovora, Kremlj namjerava da razmotri bilateralnu saradnju Moskve i Kijeva u vezi sa ukrajinskim potpisivanjem Sporazuma o asocijaciji sa EU, navela je ruska agencija.

Pregovori lidera Ukrajine, Carinske unije i predstavnika EU u Palati nezavisnosti u Minsku trajao je približno četiri sata, prenijela je bjeloruska agencija Belta, navodeći da je glavno pitanje bilo rješavanje ukrajinske krize.

Belta je prenijela Putinovu izjavu sa susreta predsjednika Bjelorusije, Kazahstana, Rusije i Ukrajine i visokih predstavnika EU, da ovaj format razgovora Carinska unija-Ukrajina uz učešće predstavnika EU predstavlja dobru mogućnost za razmatranje posljedica pridruživanja Ukrajine EU i saradnje sa evroazijskom "trojkom" koja će uslijediti.

B92

Portal Analitika