Svijet

I Burger king bježi iz SAD-a

2608burgerking
B
urger king, jedan od najvećih lanaca brze hrane na svijetu, više neće zvanično biti američka kompanija već će preseliti svoje sjedište u Kanadu.

I Burger king bježi iz SAD-a
Portal AnalitikaIzvor

Burger king je potvrdio da kupuje kanadsku kompaniju "Tim Hortons" za 11 milijardi dolara, što će ojačati poziciju kompanije na tržištu kafe i doručka, ali će, što je mnogo važnije, poslužiti da BK osnuje novu firmu i izvrši takozvanu poresku inverziju kojom će plaćati mnogo manje poreze u SAD.

Poreska inverzija je u poslednje vrijeme postala omiljeni način da velike kompanije izbjegavaju plaćanje visokih obaveza američkim poreznicima, a finansijsku selidbu iz domovine oštro su u više navrata osudili i predsjednik Barak Obama i američki Kongres.

Inverzija, prilikom koje velika kompanija kupuje manju u zemlji sa nižim poreskim stopama i nominalno se "preseli", takođe je novi teren za političke obračune demokrata i republikanaca, a sve glasniji su i pozivi na "finansijski patriotizam".

"Lanci Burger kinga i Tim Hortonsa će i dalje nezavisno raditi, ali će njihova zajednica predstavljati veću konkurenciju Mekdonaldsu i Starbaksu", navode analitičari.

Inače, iako će sjedište nove kompanije biti u Kanadi, potezi oko Burger kinga će se i dalje vući iz Majamija.

Brojne mušterije BK-a se slažu sa stavom predsjednika i protestuju zbog toga što će američki budžet biti oštećen, pa su zatrpali Fejbsbuk nalog kompanije oštrim kritikama.

"Neću više kročiti nogom u Burger king, da li pohlepna korporacija ima kraja", pita se jedan od njih.

Procjenjuje se da će Burger King i "Tim Hortons" ostvariti ukupne prihode od 22 milijarde dolara godišnje od 18.000 restorana u 100 zemalja..

Burger King je osnovan 1954. u Majamiju i trenutno je drugi po veličini lanac restorana brze hrane u svijetu, sa 13.000 restorana u gotovo 100 zemalja. Kompanija navodi da dnevno uslužuje oko 11 miliona kupaca.

"Tim Hortons", nazvan po svom osnivaču, otvoren je u Hamiltonu, Ontario, 1964, a kafa i krofne te kompanije veoma su popularni u Kanadi.

B92

Portal Analitika