Svijet

Oboren helikopter UN, poginuli Rusi

2608un
T
ročlana ruska posada smrtno je stradala prilikom obaranja helikoptera u sastavu mirovne misije UN u ruralnoj oblasti u Južnom Sudanu.

Oboren helikopter UN, poginuli Rusi
Portal AnalitikaIzvor

Ujedinjene nacije su potvrdile pogibiju trojice članova posade navodeći da je jedan preživio, a helikopter su oborile pobunjeničke snage.

Kako je saopšteno, oboren je teretni helikopter "MI-8" u vlasništvu ruske kompanije, u kojem su se nalazila četvorica članova posade.

Misija UN je navela da je rasporedila tim spasilaca koji tragaju za članovima posade. Helilkopter se srušio u blizni mjesta Bentiu, oblasti sukoba pobunjenika i bezbjednosnih snaga.

Neimenovani zvaničnik UN je rekao agenciji AP da je kontakt sa helikopterom izgubljen u 15.19 sati po lokalnom vremenu i da je najvjerovatnije oboren.

Pobunjenici u Južnom Sudanu potvrdili su da su oborili helikopter Ujedinjenih nacija u seoskim predjelima te države.

Komandant pobunjenika u Južnom Sudanu Peter Gade odgovoran je za pad helikoptera, rekao je Akol Ajom Vek, portparol guvernera južnosudanske države Sjeverni Bar el Gazal.

Iz Misije UN u toj zemlji su potvrdili da se srušio jedan njihov helikopter, navevši da je u toku istraga o tom događaju.

Misija UN saopštila je da se teretni helikopter Mi-8 srušio u blizini Bentiua, oblasti oko koje se oštro spore vlada i pobunjenici, ne navodeći koliko je članova posade bilo u helikopteru.

Dodali su da su veoma zabrinuti za sudbine članova posade helikoptera i da je tim za potragu i spasavanje poslat na mjesto nesreće.

Vijek je rekao da je u padu helikoptera poginulo troje ljudi, dok iz Misije UN nisu potvrdili da je iko poginuo.

Komandant pobunjenika, Peter Gade, prošle nedjelje je upozorio UN da ne organizuje letove preko njegove teritorije, a njegove snage oborile su helikopter raketnom granatom, rekao je Vek.

Neimenovani zvaničnik UN rekao je da izgleda da je helikopter oboren.

Obaranje helikoptera dogodilo se dan nakon što su sukobljene strane u Etiopiji potpisale sporazum da će raditi na postizanju trajnog prekida vatre i formirati vladu nacionalnog jedinstva u roku od 45 dana.

Južni Sudan se od decembra 2013. suočava sa široko prisutnim nasiljem i sukobima između pobunjenika odanih bivšem potpredsjedniku Rieku Mačaru i vladinih snaga lojalnih predsjedniku Salvi Kiru.

Ovo nije bio prvi slučaj obaranja helikoptera Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu, to se dogodilo i u decembru prošle godine, kada su počele borbe između pobunjenika lojalnih bivšem potpredsjedniku Južnog Sudana i snaga državne vojske. Hiljade ljudi su ubijene, a više od milion njih je napustilo svoje domove.

Portal Analitika