Svijet

Putin i Porošenko o sudbini Evrope (VIDEO)

2608putinporeosenko
P
redsjednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko rukovali su se na početku sastanka u Minsku, a moguće je da će tokom dana razgovarati oči u oči.

Putin i Porošenko o sudbini Evrope (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Dvojicu kolega je u Bjelorusiji ugostio predsjednik Aleksandar Lukašenko, a u Minsku su i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predstavnici EU.

Glavna tema na sastanku na kome se Putin i Porošenko susreću prvi put od juna, jeste ukrajinska kriza, a Lukašenko je pozvao sve strane da na kraju sastanka potpišu obavezujući dokument.

"O sudbini svijeta, Evrope odlučuje se danas u Minsku. Čvrsto sam uvjeren u to da niko ne želi rat, a cilj moje posjete je da uradim sve što je moguće da zaustavim krvoproliće. Interesi Donbasa će biti uzeti u obzir, a granična kontrola je trenutno moguća samo uz pomoć OEBS-a. Pozivamo da se odmah oslobode svi zarobljenici", rekao je Porošenko na početku sastanka.

Putin nije govorio direktno o ukrajinskoj krizi, a mediji su prenijeli da je naveo da očekuje "konstruktivne razgovore", kao i da je, govoreći o ekonomskih odnosima, podvukao da je Rusija više puta skretala pažnju na to da približavanje Kijeva EU značajno utiče na njih i da će "Rusija morati da djeluje ukoliko Ukrajina postane članica".

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton je poručila da će biti "aktivno u uključena u razgovore oko Ukrajine i da je njen interes podrška ukrajinskom narodu".

Iz Moskve je ranije danas poručeno da Putin i Porošenko imaju mnogo tema za razgovor, pa da je tokom sastanka Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, predstavnika Ukrajine i EU moguće da dođe do njihovog bilateralnog sastanka.

Kremlj je istakao i da svijet "ne smije da ignoriše katastrofalun situaciju na istoku Ukrajine, posebno u Lugansku i Donjecku".

B92

Portal Analitika