Svijet

Ankete: 57 odsto protiv nezavisnosti Škotske

okskotska
Š
koti će za manje od tri nedjelje na istorijskom referendumu odlučiti da li će se Škotska odvojiti ili će ostati u sastavu Velike Britanije.

Ankete: 57 odsto protiv nezavisnosti Škotske
Portal AnalitikaIzvor

Pitanje na glasačkom listiću biće jednostavno: "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?"

Pravo glasa na referendumu imaće svi stariji od 16 godina koji žive u Škotskoj, ali ne i 800.000 Škota koji žive u drugim djelovima Velike Britanije, navodi Bi-Bi-Si.

Prema anketi koju je prošle sedmice sproveo "Tajms", 57 odsto birača glasaće za ostanak, a 43 odsto za otcjepljenje.

Britanski mediji napominju, međutim, da se razlika između dva tabora proteklih sedmica smanjila i da bi taj trend mogao da se nastavi, posebno poslije sinoćne televizijske debate između separatističkog škotskog premijera Aleksa Salmonda i lidera kampanje "Bolje je zajedno" Alistera Darlinga.

Salmond i Darling su, tokom žučne debate, posljednje prije glasanja, raspravljali o čitavom nizu tema - od odbrane, preko ekonomije zavisne od nafte iz Sjevernog mora, do valute koju bi uvela nezavisna Škotska.

Salmond je, u uvodnom obraćanju, pozvao birače da glasaju za Škotsku kojom upravlja škotski narod.

"Apsolutno niko ne može da vodi ovu zemlju bolje od naroda koji živi i radi u Škotskoj... Mi smo bogata zemlja i imamo pametan narod. Možemo da stvorimo prosperitetnu naciju i pravičnije društvo. To je realna vizija za narod Škotske. Sada je naše vrijeme, naš trenutak, uradimo to sada", rekao je on.

Salmond je naglasio i da će nezavisnost osloboditi Škotsku od strogih mjera štednje i vojnih troškova.

Darling je, s druge strane, doveo u pitanje Salmondovu viziju, ocijenivši da premijer nije razradio nikakve detalje plana.

Salmond "traži od nas da mu vjerujemo na riječ po svim pitanjima. On nema rezervni plan ni za šta. Žao mi je, ali ja ne mogu da mu vjerujem na riječ", rekao je Darling, bivši britanski ministar finansija.

Anketa sprovedena neposredno po okončanju debate pokazala je da je Salmond bio daleko ubjedljiviji od Darlinga, sa 71 odsto u odnosu na 29 odsto glasova ispitanika.

 

 

Portal Analitika