Zanimljivosti

Prvi strip o Supermenu prodat za 3,2 miliona dolara

super
P
rvi broj stripa u kojem je debitovao superheroj Supermen prodat je po supercijeni od 3,2 miliona dolara.

Prvi strip o Supermenu prodat za 3,2 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi AP, primjerak "Action Comics No. 1" iz 1938, gotovo savršeno očuvan, kupili su vlasnici kuće koja trguje stripovima "ComicConnecta" - Stiven Fišler i Vinsent Zurzolo.

Oni su rekli da su ponudili rekordnu sumu na eBayu za strip jer nijesu mogli da propuste da ne kupe strip u kome se prvi put pojavljuje superheroj. Vjeruje se da je to zaista najviša cijena plaćena ikada za neki strip, prenose Nezavisne novine.

Rad klivlendskih tinejdžera Džerija Sigela i Džoa Šustera, "Action Comics No. 1" predstavio je svijetu kriptonske početke Čovjeka od čelika kao i njegov zemaljski alterego Klarka Kenta i identitet superheroja. Taj strip se smatra začetnikom trenda superheroja u stripovima.

"Vjeruje se da postoji još oko 100 od 150 primjeraka ovog stripa, a svega nekoliko je dobro očuvano. Strip je decenijama stajao u kedrovom kovčegu u planinama Zapadne Virdžinije u domu čovjeka koji ga je kupio na kiosku", rekao je prodavac Daren Adams listu "Vašington post".

Kada je vlasnik umro, strip je kupio jedan kolekcionar i čuvao ga u sličnom kedrovom kovčegu.

Prethodni rekord držalo je originalno izdanja tog istog stripa, koji je, kad ga je 2011. za 2,16 miliona dolara kupio glumac Nikolas Kejdž, postao najvrjedniji strip svih vremena.

Kejdžov primjerak je bio nešto lošijeg kvaliteta, iako je takođe imao ocjenu devet.

Cijene strupova podstaknute su brojnim filmovima o superherojima i sve većim interesovanjem za ulaganje u stripove.

Portal Analitika