Svijet

Amazonka osvaja Brazil

2608marina-silva
M
arina Silva, rođena u srcu amazonske prašume, jedina je u stanju da sa vlasti u Brazilu smijeni aktuelnu predsjednicu Dilmu Rusef.
Amazonka osvaja Brazil
Portal AnalitikaIzvor


Iako je, i pored burnih demonstracija uoči ovogodišnjeg fudbalskog Mundijala, djelovalo da Rusefova već može lagano da se sprema za drugi mandat nakon izbora 5. oktobra, prije desetak dana stvari su se naglo promijenile. U prvi plan je izbila socijalistkinja i bivša ministarka za životnu sredinu Marina Silva.



Njeno ime poznato je širom zemlje, prije svega zbog njene privrženosti ekologiji, ali i zato što je kao predsjednički kandidat male Zelene partije 2010. prikupila impozantnih 19 miliona glasova. Prema podacima agencije “Datafolja”, u eventualnom drugom krugu 26. oktobra 43 odsto birača bi se glasalo za Rusefovu, a 47 odsto za Silvu.



- Ona ima veoma pozitivan imidž. Silva može da ubijedi bijele listiće, mlade ljude i sve one koji nisu bili zainteresovani za izbore da glasaju za nju - tvrdi za američku mrežu “Fjužn” Sonja Fleuri iz Fondacije „Getulio Vargas“ u Sao Paulu.



Na nagli skok socijalista u anketama, pored popularnosti nove liderke, uticala je i emotivna reakcija građana na pogibiju njenog stranačkog kolege Eduarda Kamposa. Socijalistički kongresmen, koji se nadao predsjedničkoj funkciji, stradao je sredinom ovog mjeseca u avionskoj nesreći. Na Kamposovu sahranu u njegovom rodnom gradu Resifeu došlo je 160.000 ljudi, ali mu je na nacionalnom nivou popularnost bila znatno manja. U istraživanju sprovedenom neposredno prije tragedije, on je bio tek treći.



Silvini ekonomski savjetnici tvrde da će njena politika biti naklonjena biznisu poput one koju zagovaraju brazilske socijaldemokrate. Privreda Brazila nije više na toliko zdravim nogama kao na početku mandata Rusefove, njenu vlast optužuju za korupciju, pa nije nemoguće da bi Silva mogla da stavi tačku na 12-godišnju vlast Radničke partije. Do njegove smrti najozbiljniji takmaci Rusefovoj i njenoj Radničkoj partiji bili su brazilske socijaldemokrate, koji uprkos svom imenu nisu klasična stranka ljevice, već više centralna politička opcija koja je ranije vladala Brazilom sa liberalima. Ipak, šta god da se dogodi 5.oktobra, najveća južnoamerička država će ostati u rukama ljevice.


blic.rs
Portal Analitika