Svijet

Američki novinar pušten na slobodu

Kurtis
O
teti američki novinar Teo Kurtis pušten je na slobodu, potvrdio je američki državni sekretar Džon Keri. Njemački mediji su objavili da je oslobođen i dvadesetsedmogodišnji Njemac, koji je takođe bio kidnapovan u Siriji.

Američki novinar pušten na slobodu
Portal AnalitikaIzvor

Kurtis je kidnapovan u Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, 2012. Keri je izjavio da su ga za taoca uzeli militanti grupe al-Nusra, koje se povezuje sa Al-Kaidom, prenosi radio Slobodna Evropa.

SAD su sarađivale sa više od 20 zemalja kako bi osigurale Kurtisovo puštanje na slobodu.

"Koristimo sve diplomatske i vojne resurse koje imamo kako bismo osigurali oslobađanje drugih američkih građana koje kao taoce u Siriji drže, bilo militanti, bilo snage Bašara al Asada", rekao je Keri.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Barak Obama "sa olakšanjem i srećom primio vijest da je Teo sada pušten i da je na sigurnom".

Američki novinar predat je snagama Ujedinjenih nacija na Golanskoj visoravni, i nakon ljekarskih pregleda, isporučen američkim predstavnicima.

Britanske tajne službe tvrde da su vrlo blizu da identifikuju maskiranog ubicu sa snimka, za kojeg se sumnja da je britanski državljanin, jer govori engleski sa londonskim akcentom.

Britanski ambasador u Vašingtonu kazao je kako njegove vlasti koriste sofisticiranu tehnologiju – uključujući i softver za prepoznavanje glasova, da bi pronašli sumnjivu osobu, prenosi radio Slobodna Evropa.

Ova izjava data je samo nekoliko sati prije nego je u Ročesteru, u Nju Hempširu održana komemoracija Džejmsu Foliju.

U međuvremenu, njemački mediji su obavijestili da je na slobodu pušten i 27-godišnji njemački državljanin koji je, kao humanitarni radnik otet u Siriji, 2013.

"Welt am Sonntag", navodi da zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova tvrde da nikakva otkupnina nije plaćena za njegovo puštanje.

 

 

Portal Analitika