Svijet

U Donjecku poginula tri civila

2408donjeck
N
ajmanje tri civila poginula su u artiljerijskoj paljbi po Donjecku, javio je Itar-Tass. Kijev je saopštio da je tokom 24 sata poginulo pet vojnika.

U Donjecku poginula tri civila
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju ruske agencije, od jutros se u praktično svim oblastima Donjecka čuje paljba iz artiljerijskog oružja, projektili su pogodili Kalinjinsku bolnicu, a više od sat vremena stanovnici su morali da provedu u skloništima.

SNBO je saopštio, pak, da je za 24 sata u zoni sprovođenja "antiterorističke operacije" poginulo pet vojnika, osam ih je ranjeno, čime je ukupan broj poginulih pripadnika ukrajinskih snaga dostigao 722, a ranjenih 2.625, prenijela je agencija UNN.

Rojters ističe da to predstavlja znatan porast u odnosu na 11. avgust, kada je saopšteno da je broj poginulih 568, što znači da je više od 150 vojnika poginulo za manje od dvije sedmice.

Predstavnik SNBO Andrej Lisenko na brifingu je demantovao tvrdnje ustanika da su ukrajinski vojnici pod opsadom.

"Tokom poslednja tri dana nijedan vojnik nije opkoljen", rekao je Lisenko, dodajući da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu.

U Donjecku je prethodno premijer nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko na mitingu u centru grada rekao da je opkoljeno 4.000 ukrajinskih vojnika.

"Ambrosijevka, Kutejnikovo i Blagodatnaja u potpunosti su opkoljeni. Četiri hiljade ljudi je u okruženju. Sada se vodi bitka u pravcu Jelenkovke (sela južno od Donjecka). Do večeri ćemo je osloboditi", rekao je Zaharčenko, saopštivši da su ustanici pokrenuli kontraofanzivu, prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

B92

Portal Analitika