Svijet

U Meksiku pronađena dva grada drevnih Maja

2408meksiko
M
eđunarodni arheološki tim predvođen slovenačkim arheologom Ivanom Šprajcom otkrio je u džungli na jugoistoku Meksika dva grada drevnih Maja, Lagunitu i Tamchen.

U Meksiku pronađena dva grada drevnih Maja
Portal AnalitikaIzvor

Šprajc je kazao da su gradovi pronađeni u aprilu na poluostrvu Jukatan pregledavanjem fotografija tog područja iz vazduha, te dodao da bi se u toj regiji moglo nalaziti na desetine još neotkrivenih gradova Maja.

Slovenački arheolog je rekao da su dva grada dosegla vrhunac svog razvoja krajem Klasičnog perioda Maja (600. do 1000. godine). Na obije lokacije arheolozi su pronašli palate, piramide i trgove prekrivene gustim rastinjem. Jedna od piramida je visoka gotovo 20 metara.

Tim arheologa je ucrtao 10-12 hektara na obije lokacije, ali su sami gradovi vjerojatno puno veći. "Sastavili smo geografske karte, ali samo vjerskih i administrativnih središta na obije lokacije... to znači samo centra grada", rekao je Šprajc.

Njegov tim još nije počeo s arheološkim iskopavanjima.

Šprajc je dodao da postoje "desetine potencijalnih lokacija sa gradovima koji se vide na snimcima iz vazduha ". Naglasio je da dalja istraživanja zavise o finansiranju.

Index.hr

Portal Analitika