Zabava

Savjeti za kovrdžavu kosu

2408kosa
A
ko imate kovrdžavu, talasastu ili takozvanu "prirodnu" kosu onda treba da znate da ovakva kosa zahtijeva posebnu pažnju. Kovrdžava kosa je sklona isušivanju i zahtijeva dodatnu njegu. Važno je da vam vlasi budu hidrirane - onda će kosa biti manje razbarušena, a lokne ljepše definisane.

Savjeti za kovrdžavu kosu
Portal AnalitikaIzvor

1. Stavljajte regenerator poslije svakog pranja

Nemojte biti lijeni, imajte na umu da je vaša kosa posebno osjetljiva! Kovrdže će vam biti mnogo ljepše kada je kosa njegovana. Obratite pažnju i na gornji dio glave - ovaj dio kod kovrdžave kose često ima tendenciju da bude razbarušen jer je najviše izložen vremenskim (ne)prilikama - uticaju sunca, vjetra, prašine, kao i različitim mehaničkim oštećenjima.

2. Obavezno radite dubinski tretman

Odaberite neko od ulja za kosu ili masku koja dubinski hrani kosu i provedite par sati sa tim na glavi (ili cijelu noć). Neka vam to postane ritual, poželjno je da radite ovo jednom nedjeljno ili jednom u dvije nedjelje.

3. Spavajte na satenskoj jastučnici

Nivo hidratacije koji ste postigli odgovarajućom njegom treba i da čuvate - spavanjem na običnoj pamučnoj jastučnici kosu svake noći osam sati izlažete nepotrebnom isušivanju. Ovo je posebno važno u slučaju kovrdžave kose. Kada spavate na satenu kosa klizi niz njega, ne petlja se i ne mrsi, a kosa se ne isušuje.

4. Ne pretjerujte sa pranjem kose

Kovrdžava kosa je po prirodi stvari suva - ulja se teže distribuiraju niz dlaku zato što je uvijena a ne ravna. Da stvar bude još gora, većina šampona uklanja upravo ova dragocjena ulja. Šamponi koji puno pjene učiniće kosu čistom ali takođe i suvljom, zato ne pretjerujte sa šamponiranjem. Ako nemate naročito važan dan, i planirate da ostanete kod kuće, možete i da preskočite pranje. Još jedna tajna mnogih kovrdžavih djevojaka je pranje kose regeneratorom.

5. Pažljivo se češljajte

Nikada nemojte na brzinu četkati kosu. Ako imate potrebu da je razmrsite onda to radite češljem, najbolje dok još na glavi imate regenerator. Korišćenjem regeneratora i maski ćete smanjiti mršenje i petljanje kose i ovakvih "problematičnih" situacija će biti manje.

(izvor: negakose.blogspot.com)

Portal Analitika