Politika

Cibuljnik: Od Putina branimo i Nikšić, Cetinje, Podgoricu...

ukr
S
tav pojedinih crnogorskih političara, koji su protiv sankcija Rusiji, je rezultat nerazumijevanja da Ukrajinci danas na istoku svoje zemlje brane ne samo svoju slobodu i budućnost, već i bezbjednost cijele Evrope, uključujući Nikšić i Cetinje, Podgoricu i Plav, rekao je za "Vijesti" Vladimir Cibuljnik, privremeni otpravnik poslova Ukrajine u Crnoj Gori.

Cibuljnik: Od Putina branimo i Nikšić, Cetinje, Podgoricu...
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje ko je kriv za krizu u Ukrajini, kaže da "bi bilo korektnije pričati o borbi ukrajinskog naroda za slobodu i budućnost, koja će se završiti pobjedom".

"Kao posljedica 'Revolucije dostojanstva', kada su početkom 2014. Ukrajinci svrgnuli zločinački režim Janukovičeve porodice i počeli da stvaraju novu Ukrajinu, 'očišćenu' od prethodne vlade, naš sjeverni 'slovenski brat susjed' napao nas je 's leđa', neočekivano i podlo. 'Samoprečišćavanje' je smrtno opasno za Vladimira Putina i sve one koji žele da nas vrate u prošlost 'ruskog mira'“, kaže Cibuljnik.

Cibuljnik tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin iako je osvojio Krim, nije pobjednik.

"Bezuslovno, Putin nije pobjednik. On je i sam počeo da shvata i zato se kao zločinac okružen policijom uključuje u nove, krvavije zločine. Uništeni malezijski avion sa skoro 300 putnika je pravi dokaz toga. I u samoj Rusiji sve više ljudi razumije da je agresija protiv Ukrajine pogubna za Rusiju i sve više njenih poštenih građana, koji podržavaju našu borbu po cijenu svoje slobode i podižu zastavu Ukrajine u centru Moskve“, tvrdi on.

Odgovarajući na pitanje da li će ekonomske sankcije primorati Putina da digne ruke od istoka Ukrajine Cibuljnik je kazao da je uvjeren da samo Ukrajinci mogu zaustaviti agresiju sjevernog susjeda.

"Da, imamo podršku praktično cijelog svijeta, što je potvrdila Rezolucija o teritorijalnom integritetu Ukrajine Generalne skupštine UN od 27. marta, koju je podržala i Crna Gora, na čemu smo vam zahvalni. Bez takve podrške nama bi bilo veoma teško. Nesumnjivo bismo željeli veću pomoć, ali to nije uvijek moguće. Čak i tako ograničene sankcije predstavljaju pomoć Ukrajini i opasnost za ruskog agresora i za to smo zahvalni cijelom svijetu. Da kažem iskreno ne razumijem izjave pojedinih crnogorskih političara, koji su protiv sankcija. Mislim da je ta pozicija rezultat nerazumijevanja onoga da Ukrajinci danas na istoku svoje zemlje brane ne samo svoju slobodu i budućnost, već bezbjednost cijele Evrope, uključujući Nikšić i Cetinje, Podgoricu i Plav", zaključio je Cibuljnik.

 

Portal Analitika