Politika

ĐUROVIĆ: Merkelova poručila Balkanu da nije zadovoljna reformama

gordanadjur2408
B
ivši ministar evropskih integracija Gordana Đurović komentarišući za Antenu M jučerašnju izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel o Balkanu kaže da je poruka jasna i važna kako za region tako i za lidere zemalja regiona.

ĐUROVIĆ: Merkelova poručila Balkanu da nije zadovoljna reformama
Portal AnalitikaIzvor

- Vrlo jasna i svakako da nije teško pročitati između redova. Fokusira se na dinamiku reformi i izražava se nezadovoljstvo država članica, posebno Njemačke, u dinamici reformi u regionu, sve to simbolično prikazano brzinom puža. Dublji dah podrazumijeva reforme u dubinu a ne reforme u širinu. To je istovremeno i poruka za pregovarački proces za zemlje koje ga vode ili koje se spremaju da uđu u njega, u smislu da broj otvorenih pregovaračkih poglavlja nije ocjena kvaliteta već ispunjavanje takozvanih tranzicionih mjerila u poglavlju vladavine prava. Strukturne reforme se odnose na onaj dio bolnih reformi koje se odnose na ekonomiju - kaže Đurović u izjavi za Antenu M.

Povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana 28. avgusta u Berlinu, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović održaće radni sastanak sjutra u Cavtatu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, Albanije Edijem Ramom, te predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Đurović u izjavi za Antenu M, kaže da je to dobar potez.

- Svakako da su to važni sastanci koji afirmišu regionalnu i dobrosusjedsku saradnju. Postoje i naslanjaju se na slična pozitivna iskustva petog proširenja ili višegradsku grupu ili tome slično. U svakom slučaju to je bitna afirmacija partnerstva koja pokazuje da je svaka zemlja regiona posvećena evropskim integracijama, samim tim što tom sastanku prisustvuju lideri - smatra Đurović.

Podsjetimo, Merkelova je juče kazala da zemlje Balkana imaju različite nivoe i vremenske intervale približavanja Uniji, te dodalada i kada postoji napredak u regionu Balkana on se odvija tempom puža.

Portal Analitika