Svijet

Izrael bombardovao Pojas Gaze, Egipat ponovo poziva na pregovore

2308gaza
I
zraelska vojska nastavila je danas intenzivno bombardovanje Pojasa Gaze i ubila najmanje devet osoba, od kojih pet iz iste porodice. Egipat je uputio poziv za nastavak pregovora o prekidu vatre, prenosi T portal.

Izrael bombardovao Pojas Gaze, Egipat ponovo poziva na pregovore
Portal AnalitikaIzvor

Izraelska vojska navela je da je pogodila 55 ciljeva na već opustošenom području, dan nakon pogibije prvog izraelskog djeteta stradalog u tom ratu.

- Hamas će skupo platiti taj napad - upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon smrti djeteta stradalog od granate ispaljene iz Pojasa Gaze.

AFP javlja da su u području i u gradu Gazi odjekivale eksplozije, dok je Egipat, tradicionalni posrednik, pozvao Izraelce i Palestince da prihvate prekid vatre i nastave pregovore koje su prekinuli u utorak.

Izrael gađa ne samo mjesta s kojih Palestinci ispaljuju rakete, već i mjesta stanovanja članova Hamasa, jer toj organizaciji pripisuje odgovornost za ljudske žrtve.

Četrdeset i pet raketa palo je danas na Izrael, ali žrtava nije bilo. Deset raketa je, kako se navodi, presrela izraelska vojska, koja istovremeno bombarduje Pojas Gaze.

Izraelska vojska je putem letaka, telefonskih poziva i SMS poruka uputila pozive stanovnicima Gaze da se drže dalje od „terorista“ Hamasa. Na izraelskim lecima se ističe da će svaka sumnjiva kuća biti na meti, te da kampanja izraelskih oružanih snaga nije završena.

Od početka izraelske operacije 8. jula, poginulo je najmanje 2.012 ljudi s palestinske strane i 68 s izraelske strane - 64 vojnika i četvoro civila. Najmanje 480 djece stare od 10 dana do 17 godina je ubijeno, a 70,73 odsto žrtava sukoba su civili, navodi UNICEF.

Palestinci i Izraelci su nastavili neprijateljstva u utorak nakon devetodnevnog primirja. Posredni pregovori koje su u Kairu vodili Egipćani kako bi prekid vatre prerastao u trajno primirje završili su neuspjehom.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika