Zanimljivosti

VIDEO: Prvi susret "Vojadžera 2" sa Tritonom

2308triton
Lj
eta 1989. godine, sonda Vojadžer 2 (Voyager 2) američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) postala je prva i za sad jedina letjelica koja je posjetila planetu Neptun.

VIDEO: Prvi susret "Vojadžera 2" sa Tritonom
Portal AnalitikaIzvor

Tokom kratkog prolaska pored planete 25. avgusta te godine, sonda je poslala fotografije njenog prirodnog satelita Tritona, gigantskog mjeseca većeg i od patuljaste planete, Plutona.

Nedavno su naučnici povezali fotografije u mapu i video snimak koji do detalja predstavljaju Tritonovu površinu. Fotografije je restaurirao i sklopio dr Pol Šenk iz Lunarnog i planetarnog instituta u Hjustonu, u Teksasu. Mapa ima rezoluciju od 600 metara po pikselu, dok je na približno prirodnim bojama blago pojačan kontrast. „Oči“ letjelice Voyager 2 vidjele su boje nešto drugačije od ljudskih, pa je mapa napravljena uz upotrebu narandžastih, zelenih i plavih filtera.

Kada je sonda prošla pored Tritona 1989. godine, veći dio sjeverne hemisfere tog satelita bio je u tami. Zbog brzine sonde (25 km/s) i spore rotacije Tritona, sa te udaljenosti jasno je bila vidljiva samo južna hemisfera.

- Najveći izazov u restauraciji ove mape bila je boja Tritona. Učinili smo sve što smo mogli da damo barem neko viđenje o tome kakve boje je ovo tijelo koje se nalazi na ivici Sunčevog sistema - kazao je dr Šenk.

Triton ima prečnik od 2.706 kilometara, što ga čini 16. najvećim tijelom u Sunčevom sistemu.

Sljedeće godine, 14. jula, sonda New Horizons proletjeće pored Tritona, a naučnici se nadaju da će tada saznati mnogo više o ovom dalekom satelitu.

B92

Portal Analitika