Zanimljivosti

Planktoni pronađeni na spoljnoj strani Međunarodne kosmičke stanice

stanicaplankton
Z
vaničnik ruske svemirske agencije Roskosmos Vladimir Solovjov tvrdi da uzorci koje su sakupili astronomi predstavljaju dokaz o životu planktona na spoljnoj strani Međunarodne kosmičke stanice (MKS), piše “Spejs”.

Planktoni pronađeni na spoljnoj strani Međunarodne kosmičke stanice
Portal AnalitikaIzvor

Kosmonauti u orbitalnoj stanici otkrili su žive planktone i druge mikroorganizme van MKS, izložene vakuumu svemira, rekao je Solovjov, izvestila je ruska novinska agencija Itar-tas.

Američka svemirska agencija NASA nije, međutim, potvrdila njegove navode.

- Što se nas tiče, nismo dobili zvanični izveštaj kolega iz Roskosmosa da su pronašli planktone – izjavio je za “Spejs” portparol NASA Den Huot.

Tvrdnje Roskosmosa rezultat su dugoročne studije koju su sproveli ruski astronauti na stanici uz pomoć specijalne opreme. NASA navodi da, iako su kosmonauti ove nedelje skupljali uzorke sa spoljne strane stanice i sa prozora jednog od modula, ne znači da su tražili tragove mikroba.

-Ne znam odakle dolaze planktoni… Rusi su uzimali uzorke sa jednog od prozora na njihovom segment stanice, a tražili su za ostacima koji se mogu nataložiti na vizuelno osjetljivim elementima, poput prozora, kao i na samom trupu stanice. Zato su uzimali uzorke. Ne znam odakle dolaze ti plankton – rekao je Huot.

Moguće je da su planktoni, ako se navodi potvrde, kontaminirali modul svemirske stanice prije nego što je lansiran, kaže naučnica NASA Lin Rotšild.

Prethodne studije su pokazale da mikroorganizmi mogu da prežive u spoljnom svemiru, podsjeća “Spejs”.

Portal Analitika