Svijet

Iran: Pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma

iranuranijum2308
I
ranska agencija IRNA objavila da je u Iranu pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma u materijal koji može da se koristi samo za rad nuklearnih reaktora.

Iran: Pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma
Portal AnalitikaIzvor

Direktor iranske Agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi je naveo da je puštanje u rad postrojenja deo privremenog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu, kojeg je Islamska republika postigla sa svjetskim silama, navela je IRNA, a prenijela agencija AP.

Salehi je naveo da će se u postrojenju prerađivati uranijum heksafluorid, koji se može koristiti za proizvodnju atomskog oružja, u uranijum dioksid, čija je jedina namjena da se koristi za rad nuklearnih reaktora.

Iran i svjetske sile trenutno vode pregovore o konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, a privremeni sporazum postignut je u novembru prošle godine.

Iran neće dozvoliti nuklearnim inspektorima UN pristup vojnoj bazi Parčin, nedaleko od Teherana, što oni traže još od 2005. godine, saopštio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

Do ministrovog saopštenja dolazi samo dva dana prije isteka roka za iranski odgovor na optužbe da njegov nuklearni program ima i vojnu dimenziju, prenosi AFP.

 

Portal Analitika