Svijet

Prvi kamioni iz Ukrajine se vratili u Rusiju

23Ruski_konvoj
C
arinska inspekcija za prvu grupu od 34 kamiona iz ruskog konvoja je obavljena i oni su se vratili iz Ukrajine u Rusiju, javile su Ria Novosti.

Prvi kamioni iz Ukrajine se vratili u Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnik iz ruske carinske službe Rajana Faruškin je rekao da se očekuje da će se u Rusiju vratiti šest grupa kamiona, prenio je AFP.

O povratku prvih kamiona iz ruskog konvoja izvijestile su sve svjetske agnecije, dok je ovu vijest potvrdio za AFP i šef posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS koja nadgleda ruski granični prelaz u Donjecku Pol Pikard, ali on nije mogao da precizira koliko kamiona je prešlo na teritoriju Rusije.

Ruski humanitarni konvoj sa pomoći stigao je na rusko-ukrajinsku granicu 14. avgusta, ali je ukrajinska strana počela sa postupkom carinjenja tek 21. avgusta.

Kolona kamiona juče je prešla granicu i stigla u Lugansk, što je zvanični Kijev nazvao "kršenjem međunarodnih normi", EU "povredom ukrajinske granice", a NATO "grubim kršenjem međunarodnih obaveza Rusije" i suvereniteta Ukrajine.

Rusija je dozvolila novinarima da pogledaju unutrašnjost nekoliko kamiona iz konvoja koji je prema Moskvi prevozio 1.800 tona humanitarne pomoći uključujući, hranu, vodu, ljekove i generatore.

Posmatrači OEBS-a prebrojali su 227 vozila da su juče ušli u Ukrajinu u šest grupa, dok je Rusija navela da je konvoj imao 280 kamiona.

Prema ruskoj državnoj televiziji kamioni su sinoć istovarili teret u Lugansku.

Ukrajinska vlada i zapadne zemlje izrazili su sumnju da bi Rusija mogla da iskoristi ovaj humanitarni konvoj da prokrijumčari zalihe i pojačanja za pobunjeničke borce.

CdM

Portal Analitika