Društvo

Jadransko-jonski put otvara vrata Evrope

jadransko-jonski-auto-put
U
ključivanje u evropsku saobraćajnu mrežu jedan je od uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Autoput je skupa investicija i veoma je važno da bude u nekom međunarodnom koridoru.

Jadransko-jonski put otvara vrata Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga se postavlja pitanje: Da li je isplativije graditi autoput Bar-Boljare ili treba prioritet staviti na Jadransko-jonski put?

Ukupna dužina Jadransko-jonskog puta na teritoriji Crne Gore je oko 95 kilometra. Ovaj put, kako se navodi u dokumentu Ministarstva saobraćaja i pomorstva,  biće najkraća veza zapadne Evrope sa južnom, a povezivaće Crnu Goru sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Dužina auto-puta Bar-Boljare kroz Crnu Goru iznosi oko 170 kilometara. Ovim putem Crna Gora bi se povezala sa koridorom 10.

U odnosu na Jadransko-jonski, auto-put Bar-Boljare je duplo skuplji. Prema procjenama, skoro dvije milijarde eura potrebne su Crnoj Gori kako bi završila ovaj projekat, a zbog nepovoljnog terena trebalo bi izgraditi i 48 tunela i 107 mostova zbog čega je kilometar ovog auto-puta znatno skuplji nego za gradnju Jadransko-jonskog.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika