Svijet

Konvoj stigao u Lugansk

Ruski_konvoj
Ž
itelji Luganska na istoku Ukrajine s radošću su večeras dočekali kolonu ruskih teretnih vozila s humanitarnom pomoći, javile su ruske novinske agencije.

Konvoj stigao u Lugansk
Portal AnalitikaIzvor

Itar-Tass navodi da su kamione bijele boje sa ruskim tablicama ljudi dočekali na ulicama, "pozdravljajući spasioce koji im dopremaju hranu i druge najneophodnije potrepštine".

"Kod žitelja Luganska pojavila se nada da će se vratiti život u polurazrušeni grad", navodi agencija. 

RIA Novosti, prenoseći najavu iz administracije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), navodi da su već organizovana 24 punkta, od kojih će 12 biti otvoreno sutra ujutru. 

Prethodno će na skladištima biti urađen inventar, koji će biti upoređen sa onim koji je dostavila ruska strana. 

Ta agencija prenijela je izjavu predsjednika parlamenta "Saveza narodnih republika" (LNR i Donjecke Narodne Republike, DNR) Olega Carjova da je već sačinjen spisak građana kojima je pomoć najpotrebnija. 

"Prije svih, pomoć će dobiti penzioneri, kao i porodice u kojima oba roditelja dobijaju primanja iz budžeta, izbjeglicama, stradalima u bombardovanju, invalidima i bolničkim pacijentima", rekao je on. 

RIA Novosti podsjećaju da se humanitarna situacija u Lugansku pogoršala pošto je ukrajinska vojska blokirala taj grad a prekinute isporuke hrane i snabdijevanje vodom za piće.

 

Rusija je članicama SB UN podijelila nacrt izjave za javnost u kojem se poziva na prekid vatre na istoku Ukrajine dok traje dopremanje pomoći.

Portal Analitika