Region

U Skoplju i Štipu epidemija žutice

zutica
U
Skoplju i Štipu je proglašena epidemija zarazne žutice, saopštilo je makedonsko ministarstvo zdravlja.

U Skoplju i Štipu epidemija žutice
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od Skoplja, gdje je javnost obaviještena o izbijanju epidemije u četvrtak i gdje je objavljeno da su 66 osobe zaražene hepatitisom A, u Štipu je Centar za zaštitu zdravlja prije dva dana proglasio epidemiju, ali nije nikoga obavijestio.

Direktor Centra za javno zdravlje Štip, Velik Grkov kaže da su hospitalizovana 24 od 26 ljudi zaraženih hepatitisom.

"U Štipu je proglašena epidemija hepatitisa A. To znači da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni period. S druge strane, to znači i strože mjere kako bi se spriječila pojava novih bolesti, higijena, temeljno pranje povrća i voća", kaže Grkov.

U Štipu su od danas epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Skoplju, koji bi trebalo da pomognu u otkrivanju izvora bolesti.

Prema riječima dr Žarka Karadžovski, direktora Instituta, ne postoji nijedan centar zaraze u Štipu. Voda definitivno nije jedan od njih tvrdi Karadžovski.

Gradonacelnik Štipa Ilčo Zahariev, koji je ljekar po profesiji, tvrdi da je kvalitet vode isti kao i prije.

"Voda može da se kontroliše kao i ranije, jer nema odstupanja od kvaliteta, sada provjeramo snadbevanja vodom u ruralnim sredinama, prirodnim izvorima i fontanama. Takođe, škole i obdaništa i javne institucije, a posebno škole treba da preduzmu mjere da se pripreme za start školske godine. Ovaj talas se podudara sa početkom školske godine, a to bi moglo da uveća broj pacijenata", rekao je Zahariev. (B92)

 

 

Portal Analitika