Košarka

''Crveni'' putuju za Bugarsku, PAVIĆEVIĆ: Imamo kvalitet za dvije pobjede

PavicevicLuka22.08
P
red košarkašima Crne Gore su dvije najvažnije utakmice u kvalifikacijama. Dvije posljednje utakmice u grupi B, Crna Gora odigraće u gostima, a računica je jasna – samo pozitivan ishod u duelima sa Bugarskom i Holandijom ostavlja ’’crvene’’ u igri za šampionat Starog kontinenta.

''Crveni'' putuju za Bugarsku, PAVIĆEVIĆ: Imamo kvalitet za dvije pobjede
Portal AnalitikaIzvor

’’Iako se utakmica sa Bugarima, pobjeda ili poraz, neće rangirati sa ostalim drugoplasiranim ekipama, nama je važna, jer onda ne moramo da pobijedimo Holandiju sa 6 koševa razlike, već nam je dovoljan trijumf od jednog koša. Idemo da gradimo pobjedu protiv Holandije, tako što ćemo da pobijedimo Bugarsku. Mi imamo potrebni kvalitet da to uradimo, ali i protivnici imaju određeni kvalitet. Biće to rat nerava, rat volje, rat motiva i trenutne inspiracije. Naša igra je trenutno u problemu, a to je povezano sa gubljenjem Milka Bjelice, koji je itekako važan našem timu i u odbrani i u napadu. Pritisak je veliki, ulog je velik, situacija nije prijatna, ali iz takvog stanja čovjek može da izađe jači’’, kazao je selektor Luka Pavićević.

Nakon startnog trijumfa nad Izraelom u gostima, stigla je teška pobjeda nad Bugarima u ’’Morači’’, i to tek poslije produžetka 70:64.

’’U ovom momentu priprema utakmica biće teška, jer dolazimo iz dva poraza. Odlazak na Evropsko prvenstvo moramo da branimo u gostima. I protiv Bugara i protiv Holandije posao nijesmo dobro obavili kod kuće. Svaki igrač pojedinačno mora iz sebe izvući neophodnu dozu optimizma. Mi ne treba da trošimo energiju na to kako će igrati druge reprezentacije u ostalim grupama. Mi treba da uradimo jedno – da pobijedimo Bugarsku, a onda i Holandiju, pa da se onda nadamo da ćemo sa tim drugim mjestom poći na EP. Ali, pažnju bih ostavio na to koliko je teško dobiti naredne dvije utakmice’’, poručio je Pavićević.

Reprezentativac Vladimir Dragičević u prvom meču protiv Bugara promašio je šut za pobjedu u regularnom dijelu, ali je bio najzaslužniji za trijumf Crne Gore u produžecima.

’’Ovo su dvije najvažnije utakmice u kvalifikacijama. Sami smo sebe doveli u nezgodnu situaciju porazom od Holandije, da strijepimo do kraja za plasman na EP. Ali, imamo kvaliteta da dobijemo posljednje dvije utakmice, da se plasiramo na šampionat Starog kontinenta, što je bio i cilj prije kvalifiakcija. Biće jako teško, jer obje ekipe imaju kvalitet. Holandija nas je iznenadila u ’’Morači’’, ali pokušaćemo da im uzvratimo na njihovom terenu, pobijedimo ih, što je želja svih nas’’, kazao je Dragičević koji zna razlog loših partija u posljednja dva meča.

’’Mislim da smo malo popuštili u fazi odbrane. To je bilo naše najjače oružje od kada je selektor Luka Pavićević, i mislim da smo u tom dijelu odigrali slabo. Ako odbranu podignemo na viši nivo, da odigramo onako kako je igramo posljednjih godina, onda ne bi trebalo da imamo problema u posljednje dvije utakmice. Mislim da će igrati biti puno bolja nego što je bila u posljednja dva duela. Što je najvažnije atmosfera u ekipi je zadovoljavajuća, svi smo shvatili važnost ovih mečeva. Želimo da damo maksimum, da dišemo kao jedan, i da ovo privedemo kraju kako treba. Kvalitetniji smo od Bugarske i Holandije.’’

Utakmica Bugarska – Crna Gora na programu je u neđelju u Sofiji u 20.30 sati po lokalnom, odnosno sat ranije po našem vremenu. U prvom meču petog kola grupe B, Izrael u Nikoziji dočekuje Holandiju.

Portal Analitika