Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Podgorica

Pogledajte finalnu verziju filma o podgoričkoj Novoj varoši

podgorica
P
ortal Analitika
objavljuje finalnu, tehnički dorađenu verziju filma o podgoričkoj Mirkovoj, ili Novoj varoši, autora Mitra Miranovića.

Pogledajte finalnu verziju filma o podgoričkoj Novoj varoši
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o kompjuterskoj 3D animaciji koja prikazuje dio grada između desne obale Ribnice i lijeve obale Morače kakav je bio između dva rata, odnosno, do  savezničkih bombardovanja Podgorice koja su sravnila grad.

Film je prije nekoliko mjeseci prikazan na Javnom servisu, ali bez dijela teksta koji objašnjava gdje su se zdanja nalazila, i što se danas nalazi na tom mjestu.

Rijetke zgrade, poput gimnazije, ili Banje, ostale su sačuvane do danas.

Zanimljivo je vidjeti kako je izgledala zgrada fabrike duvana, takozvani monopol, u kojoj je održana Podgorička skupština.

Ili, osnovna škola koja je bila na mjestu današnje Skupštine.

Ili, sokolana, kasnije Kino Kultura, koja je preživjela bombardovanje, ali ne i nove tranzicije. Ovaj film značajan je dokument koji svjedoči da su podgorička zdanja u Novoj varoši, koja su bila arhitektonski preokret u odnosu na Staru varoš, bila elegantna i veoma lijepa.

Pažljivijim gledanjem, može se uočiti da je, recimo, na istom mjestu gdje je između dva rata bila kafana "Korzo", na uglu Ulice slobode i Vuka Karadžića, sve do skoro bila istoimena kafana, iako je nakon rata tu nikla zgrada. Kafana "Korzo" bila je jedan od zaštitnih znakova Podgorice, da bi se na kraju izdala prodavnici obuće.

Mitar Miranović je producent i vlasnik producentske kuće “Ruster”.

Miranović je ranije kazao da je film namijenjen  prvenstveno mlađoj populaciji Podgoričana, ali i svima onima koji ne znaju kako je Podgorica izgledala sve do proljeća 1944. godine, kada su je saveznički avioni bukvalno sravnili sa zemljom.

Za svoj film, Miranoviću je od največe koristi, kako je naglasio, bila pomoć Staropodgoričanina dr Milenka Lainovića, poznatog podgoričkog stomatologa, te arhiva Muzeja i galerija Glavnog grada.

“Intervjuisao sam i desetak starijih Podgoričana. Materijala ima veoma malo, i kompleksan je zadatak uraditi ovakav film. Podgorica je, nakon Varšave, najviše stradala od bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Želio sam da pokažem kakva je Podgorica bila, da je to bila jedna urbana sredina, sa razvijenim društvenim životom,” kazao je Miranović.

Ambicija mu je, dodaje, da njegov film vide đaci osnovnih i srednjih škola, ali i da sličan projekat uradi i za Staru varoš. Miranović smatra da bi njegov film mogao da bude dio turističke ponude grada ali, prije svega, da bude opomena i podsjećanje gradskim ocima i investitorima koliko je bitno očuvanje i revalorizacija onoga što je Podgorica arhitektonski i urbanistički predstavljala.

“Stara varoš je nasljeđe istočnjačko-orijentalne arhitekture, dok je Nova varoš bila okretanje ka zapadu”.Na trejleru vide se hotel “Imperijal” i hotel “Jadran”, Banja, Crnogorska banka, zgrada Gimnazije.

Pogledajte trejler filma u 3D animaciji o podgoričkoj Mirkovoj varoši 1940. godine.

 

 

Portal Analitika