Politika

MARIĆ: OIK u Kolašinu je morala okončati izborni proces

0608maric
B
oris Marić
iz Centra za građansko obrazovanje rekao je u izjavi za Portal Analitika da je Opštinska izborna komisija u Kolašinu do sada morala da okonča izborni proces, jer joj to nalažu rokovi iz zakona kao i da proceduralna pitanja ne mogu biti iznad zaštite prava građana.

MARIĆ: OIK u Kolašinu je morala okončati izborni proces
Portal AnalitikaIzvor

Marić je istakao da se neozbiljno i neodgovorno ponašanje pojedinaca u OIK Kolašina mora prekunitu u cilju zaštite pravnog poretka Crne Gore.

- OIK u Kolašinu je do sada morala okončati izborni proces, jer joj to nalažu rokovi iz zakona gdje nikakva proceduralna pitanja ne mogu biti iznad principa zaštite prava građana da se izborni proces dovede do kraja i verifikuju u konkretnom slučaju odbornički mandati, što je preduslov za ulazak u proces formiranja lokalne vlasti u Kolašinu. Situacija u Kolašinu nije više lokalni problem, ona je izrasla u državni problem i mora se brzo riješiti, jer inače klimavo povjerenje u izborne procedure dodatno će biti dovedeno u pitanje – rekao je Marić u izjavi za Portal Analitika.

DIK je 12. avgusta naložila kolašinskoj OIK da u roku od sedam dana objavi rezultate lokalnih izbora, koji su održani 25. maja i ponovljeni 8. juna na biračkom mjestu u Đuđevini. Opštinska izborna komisija (OIK) Kolašin nije 18. avgusta postupila po odluci DIK-a.

Marić je naveo da se prvo mora konstatovati da crnogorski pravni sistem i dalje nema zaokružen izborni proces.

- I pored višedecenijskog iskustva sa izbornim procesom, višegodišnjeg i više puta ponavljanog postupka na poboljšanju izbornog zakonodavstva crnogorski pravni sistem i dalje nema u potrebnoj mjeri izveden i zaokružen izborni proces. Kolašinski slučaj osim što upozorava da su partijski interesi naglašeno ispred javnog interesa govori i o neizvedenosti nadležnosti organa za sprovođenje izbora, kao i o neriješenom mehanizmu moguće pojave sukoba nadležnosti i prevelikom uplivu političkog uticaja u organe za sprovođenje izbora – rekao je Marić.

On naglašava da u konkretnom slučaju imamo sukob između istrajavanja na zloupotrebi procedure i mogućnosti zaštite verifikacije izborne volje u Kolašinu.

- Dio OIK u Kolašinu na sebe je preuzeo preveliku odgovornost i čini se pomješao partijski i javni interes. Proceduralnom gimastikom oko izbjegavanja formalnog proglašenja rezultata došlo se do političke krize u ovoj lokalnoj samoupravi vjerovatno sa namjerom da se ona produbi do vremenske granice od pola godine kada bi se stekli zakonski uslovi za reakciju Vlade i ponavljanje izbora. Princip kojim se rukovode u kreiranju proceduralne opstrukcije je jednostavan, da onaj ko ne umije da preuzme vlast ne treba ni da vlada – rekao je Marić.

Navodi da se ovako neozbiljno i neodgovorno ponašanje pojedinaca u OIK Kolašin  mora prekunitu.

- U cilju zaštite pravnog poretka Crne Gore za koji nema dileme da je stariji od proceduralnih zavrzlama kojima se daje neprimjeren značaj. Izborna volja svoj konačni epilog dobija kroz verifikaciju mandata u Skupštini i formiranje vlasti, a to je i osnova ustavnog poretka Crne Gore koji se mora štititi. DIK je ta koja u konačnom mora riješiti ovu pravnu situaciju, jer bi u suprotnom kolašinski slučaj mogao postati opasan presedan – zaključio je Marić.

 

Portal Analitika