Svijet

Izrael traži još 10.000 rezervista

2208izrael
M
inistarstvo odbrane Izraela zatražilo je danas od vlade da mobiliše do 10.000 rezervista da zamjene druge rezerviste na bojnom polju, ili u civilnoj odbrani, koji su poslati kući na odmor, javili su izraelski mediji.

Izrael traži još 10.000 rezervista
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je odobrila tu mjeru nakon što su rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na jugu pojasa Gaze ubijena trojica komandira vojnog krila Hamasa i nakon što je ta islamistička organizacija zaprijetila osvetom.

Izraelska vojska je danas popodne objavila video snimak tog udara. Ukupno je 86.000 rezervista mobilisano od početka sukoba 8. jula.

Mnogi od njih su zamijenili redovnu vojsku na drugoj palestinskoj teritorji Zapadnoj obali, koja se premjestila na granicu Gaze.

Neki rezervisti su takođe zauzeli pozicije oko Gaze.

Izraelska vojska je od ponoći gađala 40 meta u Gazi i odatle je preko granice ispaljeno 60 raketa na Izrael.

Protivraketni sistem "gvozdena kupola" presreo je devet raketa.

Izraelska vojska je večeras saopštila da je više od 300 raketa ispaljeno na Izrael od utorka popodne, kada je propao privremeni prekid vatre i kada su zaustavljeni pregovori o trajnijem zatišju.

Vođa Hamasa Kaled Mašal, koji živi u izgnanstvu, izjavio je danas u intervjuu za tursku novinsku agenciju da će Hamas nastaviti da se bori dok Izrael ne ispuni uslove te organizacije za trajno primirje.

On je takođe optužio Izrael za " holokaust" u Gazi i ponavljanje onoga što je "Hitler uradio prije više godina", prenijeli su izraelski mediji.

U Rafi na jugu Gaze je na hiljade ljudi prisustvovalo sahrani trojice komandira Hamasa, pucajući iz pušaka i mašući zastavama raznih palestinskih militantnih organizacija, prenio je Asošijeted pres.

Tijela ubijenih uvijena u zelene zastave Hamasa nošena su na nosilima.

Poznavaoci prilika navode da će to ubistvo omogućiti izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da dobije na vremenu u trenutku kada izraelska javnost gubi strpljenje jer raketni napadi još uvijek traju.

Prije početka ofanzive procjenjivalo se da hamasovci raspolažu sa oko 10.000 raketa, a sada se vjeruje da je Hamas ostao bez dvije trećine tog arsenala, odnosno da je trećina ispaljena na Izrael, a trećina uništena.

Blic.rs

Portal Analitika