Svijet

Ko je Ahmet Davutoglu, kandidat za premijera Turske?

2108erdogan-davutogluf
N
ovoizabrani predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je danas aktuelnog ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua kao kandidata za novog premijera i lidera vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), položaje na kojima će ga zamijeniti kada i zvanično preuzme mjesto šefa države 28. avgusta.

Ko je Ahmet Davutoglu, kandidat za premijera Turske?
Portal AnalitikaIzvor


Davutoglu (55), poznato lice turske politike, smatra se lojalnim Erdoganovim saveznikom i savjetnikom, ali i glavnim arhitektom i ideologom samosvjesne, mada kontroverzne spoljne politike Turske tokom posljednje decenije, prenose agencije.



Nakon odlazećih šefova države i vlade Abdulaha Gula i Erdogana, Davutoglu će biti treći premijer od dolaska AKP na vlast 2002. godine.



Uz ohrabrenje Erdogana koji je želeo da Turska postane svjetska sila, Davutoglu je nastojao da Ankari obezbijedi ključnu ulogu posrednika u bliskoistočnim konfliktima.



Magazin "Forin polisi" svrstao ga je među "glavnih 100 svjetskih stratega za 2010." zbog repozicioniranja Turske kao zemlje koja je izašla iz posthladnoratovskog klišea i postala most između Istoka i Zapada.



Ova nova politika nije uvijek bila lijepo prihvaćena i izazvala je optužbe da vlada sa islamskim korenima promoviše "neootomanizam" pa čak i "pan-islamizam" kako bi obnovila turski uticaj na prostoru nekadašnjeg Otomanskog carstva.



Iako je njegova spoljna politika definisala Ankaru kao regionalnu silu, sam Davutoglu se posljednjih mjeseci našao na meti kritika zbog sve veće turske diplomatske izolacije.



On je stalno odbacivao optužbe da se Turska, inače članica NATO i kandidat za EU, udaljava od Zapada govoreći da se zalaže za integrisanu spoljnu politiku.



Takođe, zagovarao je politiku "nultih problema" sa susjednim zemljama. Ali Arapsko proljeće zasijenilo je ovu politiku, donijevši Turskoj brojne probleme sa susjedima.



Odnosi sa Egiptom su postali zategnuti nakon podrške Ankare svrgnutom predsjedniku Muhamedu Morsiju, a sporovi sa Izraelom dostigli su tačku ključanja uoči napada na Gazu učinivši da se u dogledno vrijeme ne može se očekivati njihovo poboljšanje.



Turska sada nema ambasadore u tri ključne države u regionu - Egiptu, Izraelu i Siriji.



Prije stupanja na mjesto šefa diplomatije 2009. godine, bio je profesor međunarodnih odnosa. Tečno govori engleski, njemački i arapski.



Oženjen je i ima četvoro djece, u slobodno vrijeme čita knjige ili igra fudbal.



Objavio je nekoliko djela o međunarodnoj politici, a svoju viziju Turske sumirao je u knjizi "Stateška dubina" koja se smatra ključnim teoretskim delom o aktuelnoj turskoj spoljnoj politici.

foto: blic.rs

Portal Analitika