Svijet

Ovo je deset najboljih gradova za život

2108melburn
"Economist intelligence unit" (EIU) ponovo je proglasio Melburn najboljim gradom za život, a na spisku prvih 10 gradova čak sedam je u Australiji i Kanadi, dok neke svjetske metropole poput Londona i Njujorka nisu ni među prvih 50.

Ovo je deset najboljih gradova za život
Portal AnalitikaIzvor


Prema istraživanju EIU, na drugom mjestu je Beč, na trećem Vankuver, a slijede Toronto, Adelejd, Kalgari, Sidnej, Helsinki, Pert i Okland.



Cirih je na 11. mjestu, Ženeva na 12, Stokholm na 15, Pariz na 17. mjestu, a slijede Frankfurt, Tokio, Berlin, Kopenhagen, Oslo, Luksemburg, Amsterdam, Brisel, Minhen. Vašington, Atlanta, Čikago, Majami, Detroit, Boston, Sijetl i Los Anđeles zauzimaju od 35. do 42. mjesta.



Dablin je 46, Milano i Rim 48. i 49, a Budimpešta 50. najbolji grad za život.



Od 140 gradova koje obuhvata izvještaj, na samom dnu su Damask, Daka, Lagos, Karači, Alžir, Harare, Tripoli, Abidžan.



Među kriterijumima EIU za određivanje ranga su stabilnost, zdravstvene usluge, obrazovanje, bezbjednost, klima, nivo korupcije, kulturne i sportske aktivnosti, infrastruktura, povezanost sa svijetom, gustina naseljenosti, kvalitet javnog prevoza, nivo zagađenosti, zelene površine...



Gradovi poput Kijeva, Moskve i Sankt Peterburga pali su na ljestvici zbog nestabilnosti usljed ukrajinske krize.



Njujork je na 56. mjestu zbog relativno visoke stope ubistava - četiri prošle godine na 100.000 stanovnika, u poređenju sa 0,9 u Beču. Slična je situacija i sa Londonom, koji je na 55. mjestu liste.



"Svi veliki gradovi pate od visoke stope kriminala, zagadenja i problema s javnim prevozom, što negativno utiče na kvalitet života u njima", navedeno je u izveštaju EIU.



I na globalnom nivou, kvalitet života je opao za 0,68 procentualnih poena u proteklih 12 mjeseci, što je posljedica sukoba, sjvetske ekonomske krize i usporavanja razvoja.

 

foto: oslobodjenje.ba

Portal Analitika