Politika

SNP pisao Drobniču zbog situacije u Kolašinu

oksnp
S
ocijalistička narodna partija danas se obratila pismom Delegaciji EU u Podgorici i ambasadoru  Mitji Drobniču, šefu Delegacije i upoznala ih da, kako su saopštili iz te partije, u Kolašinu i dalje traje do sada nezabilježeno bezakonje i samovolja predsjednika OIK Kolašin i jednog broja članova OIK iz redova DPS-a, koji vrše opstrukciju konstituisanja SO Kolašin na temelju izbornih rezultata sa proteklih lokalnih izbora.

SNP pisao Drobniču zbog situacije u Kolašinu
Portal AnalitikaIzvor

- Cijenimo potrebnim da Vas dodatno upoznamo sa protivpravnim postupanjima Predsjednika i članova Opštinske izborne komisije Kolašin – predstavnika Demokratske partije socijalista  i Grupe Birača, čime se onemogućava formiranje lokalne vlasti u opštini Kolašin nakon izbora održanih 25. maja 2014. godine.S tim u vezi ukazujemo na sledeće: Saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Opštinska izborna komisija: utvrđuje rezultate izbora odbornika, kao i broj glasova za svaku izbornu listu i utvrđuje broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi za izbor odbornika (član 27 stav 1 tačka 9); javno objavljuje rezultate za izbor odbornika (član 27 stav 1 tačka 12 i čl.98); podnosi Izvještaj Skupštini opštine o rezultatima za izbor odbornika i popuni upražnjenih odborničkih mjesta (član 27 stav 1 tačka 13); na dan potvrđivanja mandata izabranom odborniku izdaje odobrenje da je izabran za odbornika – navodi se u pismu koje je SNP uputio Drobniču a koje potpisuje potpredsjednik SNP-a Neven Gošović.

Dalje se navodi da Opštinska izborna komisija Kolašin, nakon konačnosti i izvršnosti svih odluka donesenih po prigovorima i žalbama, i odklonjenih povreda prava u toku izbora, dana 03.07.2014.godine, zapisnički je utvrdila konačne rezultate izbora odbornika za Skupštinu opštine Kolašin, na izborima održanim dana 25. maja 2014. godine, i navedenim ponovljenim izborima održanim dana 08.06.2014.godine.

- Zapisnik OIK-a Kolašin o utvrđivanju konačnih rezultata izbora na svim biračkim mjestima u opštini Kolašin, br.354/2014 od 03.07.2014.godine, od ukupno dvanaest članova Komisije potpisao je predsjednik Komisije, i šest članova Komisije, dok je pet članova Komisije odbilo da potpiše Zapisnik ne navodeći u čemu se sastoje njihove primjedbe.  Predsjednik OIK-a Kolašin Zoran Vlahović Zapisnik o utvrđivanju konačnih rezultata izbora je potpisao, a zatim pored svog potpisa dopisao i riječi: „potpisujem da ne prihvatam Zapisnik o konačnim rezultatima izbora  i njegovu sadržinu“.Gore naznačeno postupanje predsjednika, kao i pet članova Opštinske izborne komisije bez ikakvog su uticaja na konačne rezultate izbora, koje je Komisija utvrdila i zapisnički konstatovala.  Međutim, predsjednik OIK-a Kolašin, nije Skupštini opštine Kolašin podnio  Izvještaj o rezultatima za izbor odbornika, niti je konačne rezultate izbora objavio  u ’’Službenom listu Crne Gore-opštinski propisi’’, a što je saglasno gore citiranim odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika bio dužan učiniti – stoji u pismu.

Nakon istog, kako se dalje ističe, Državnoj izbornoj komisiji, radi preduzimanja mjera  iz njene nadležnosti  obratili su se: izborna lista ,,Evropsko lice Kolašina- Socijldemokratska partija/Pozitivna Crna Gora“, Socijalistička narodna partija Crne Gore, kao i Ministarstvo unutrašnih poslova.

- Državna izborna komisija na sjednici održanoj 12.08.2014 godine, donijela je Odluku kojom je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Kolašin, da odmah, a najkasnije u roku od sedam dana, objavi rezultate izbora u ,,Službenom listu Crne Gore- opštinski propisi“ i dostavi Skupštini opštine Kolašin Izvještaj o rezultatima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Kolašin na izborima održanim 25. maja 2014.godine i ponovljenim izborima na biračkom mjestu broj 27 Đuđevina od 8.juna 2014.godine, u skladu sa članom 27 i 93 – 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika, radi sazivanja konstitutivne sjednice Skupštine opštine Kolašin. Međutim, na sjednici Opštinske izborne komisije Kolašin održanoj dana 18.08.2014 godine, predsjednik Komisije i članovi Komisije  iz reda Demokratske partije socijalista i Grupe birača (šest članova), odbili su da postupe po nalogu Državne izborne komisije, i Skupštini opštine Kolašin podnesu Izvještaj o rezultatima za izbor odbornika na izborima održanim 25. maja 2014.godine i ponovljenim izborima na biračko mjesto broj 27 Đuđevina od 8. juna 2014 godine – ističe se u pismu.

Odluku Državne izborne komisije broj 1381 od 12.08.2014.godine, i Obavještenje Opštinske izborne komisije Kolašin broj 361/2014 od 18.08.2014.godine, o načinu postupanja po odluci Državne izborne komisije, dostavljamo Vam u prilogu ovog pisma.

- Na navedeni način, nepoštovanjem odluke Državnog organa nadležnog za zakonitost sprovođenja izbora, nastavljeno je kršenje Zakona i onemogućavanje održavanja prve sjednice novoizabrane SO Kolašin i konstituisanje lokalne vlasti, čime su povrijeđena i prava građana Kolašina na ostvarivanje lokalne samouprave zajemčena Ustavom Crne Gore. Negativne društvene posledice ovakvog protivpravnog postupanja ogledaju se i u obesmišljavanju izbora, stvaranju nezadovoljstva kod građana i posticanju nihovog nepovjerenja u izborni proces. Na izborima 25. maja 2014 godine, saglasno konačnim rezultatima,  Demokratska partija socijalista i Grupa Birača nijesu zadobili povjerenje građana Kolašina za ponovno vršenje vlasti. Zbog istog, više je nego jasno da iza ovakvog pravnog nasilja u opštini Kolašin stoji Demokratska partija socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem – navodi se u pismu SNP-a Drobniču.

Portal Analitika