Svijet

Pentagon: Spasilačka misija SAD u Siriji propala

2108pentagon
V
ojska Sjedinjenih Američkih Država nedavno je pokušala da izvede vazdušnu i kopnenu operaciju spasavanja američkih talaca koje u zatočeništvu drži Islamska država u Siriji, ali nije uspjela da ih pronađe, saopštio je Pentagon.

Pentagon: Spasilačka misija SAD u Siriji propala
Portal AnalitikaIzvor

"Ta operacija je obuhvatala akcije iz vazduha i s kopna i bila je usmjerena na određenu mrežu otmičara u okviru ISIL-a (Islamske države u Iraku i Levantu, sada poznatije kao Islamska država), navodi se u saopštenju.

"Nažalost, misija nije bila uspješna, jer se taoci nijesu nalazili na odredjenoj lokaciji", dodaje Pentagon u saopštenju.

Kako je saopštila saradnica predsjednika Baraka Obame za borbu protiv terorizma, Lisa Monako, Obama je odobrio misiju početkom ljeta, prenio je Rojters.

Saopštenje Pentagona uslijedilo je dan pošto su džihadisti iz Islamske države objavili video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sljedećeg poteza predsjednika Baraka Obame.

Portal Analitika