Svijet

Island: VuIkan se zahuktava, vlasti počele evakuaciju

vulkan
I
slandske vlasti su počele da evakuišu područja u blizini najvećeg vulkana u toj zemlji Bardarbunga.

Island: VuIkan se zahuktava, vlasti počele evakuaciju
Portal AnalitikaIzvor

Policija je najavila da je odlučila da zatvori i evakuiše područja sjeverno od najvećeg lednika Vatnajekidla zbog seizmičkih aktivnosti na Bardarbungi, prenio je AFP.
Meteorološki zavod Islanda dodelio je juče vulkanu Bardarbunga naradžasti nivo


opasnosti za avijaciju, što je četvijrti nivo na skali od pet.

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Ejafjalajokula 2010. godine je tokom šest dana blokirao gotovo cijeli vazdušni prostor iznad Evrope, čime je bilo pogođeno više od 10 miliona ljudi i izazvalo štetu od 1,7 milijardi dolara.

Kako prenosi Rojters, intenzivna seizmološka aktivnost na Bardarbungi bilježi se od 16. avgusta, mada još nema znakova erupcije.

Bardarbunga je najveći vulkanski sistem na Islandu i nalazi se ispod lednika Vatnajekidl, na jugozapadu Islanda.
Islandski seizmolog Martin Henš rekao je da bi mogućnost da se ponovi situacija iz 2010. zavisila od visine izbačenog pepela, kao i od njegove količine i gustine.

- S obzirom na to da indicije o kretanju magme na dubini manjoj od 10 kilometara ukazuju na povećanu mogućnost vulkanske erupcije, boja avijacijskog koda promijenjena je u narandžastu - istakao je on.

- Trenutno nema znakova erupcije, ali se ne može isključiti da bi aktuelna aktivnost mogla da se izrodi u eksplozivnu subglečersku erupciju i dovede do poplava i emisije pepela - dodao je islandski stručnjak.


Henš je objasnio da najveći rizik za Island predstavljaju poplavni talasi koji bi bili izazvani erupcijom ispod glečera. On je naveo da bi na udaru bila oblast koja je većim delom nenaseljena, ali da su putevi u tom delu zemlje zatvoreni.

 

 

Portal Analitika