Zanimljivosti

Najljepše slike Zemlje snimljene iz svemira (FOTO)

slika1okok
S
atelitske tehnologije su se poboljšale u poslednjih pola vijeka i zbog njih, pogledi na planetu Zemlju sve više oduzimaju dah. Posmatranje Zemlje iz “ptičije perspektive” putem satelita, kao što su francuski SPOT, Envisat Evropske svemirske agencije i NASA-in Landsat, znatno su proširili naše znanje o životnoj sredini.

Najljepše slike Zemlje snimljene iz svemira (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Mnogi satelitski snimci su prelijepi, a ovi što vidite u tekstu su obrađeni kroz “lažnu boju”. Korišćene su jarke boje da bi se naglasile posebne karakteristike određenog dijela naše planete. Infracrevna, ultraljubičasta i druge “vrišteće” boje predstavljaju važne osobine nekih oblasti kao što su česte vremenske pojave, biljni svijet i zagađenja.

Misisipi, SADmisisipiokoko

Na fotografiji možete da vidite deltu rijeke Misisipi u Luizijani, dva mjeseca nakon što se nafta izlila u nju. Crvena boja naglašava biljni svijet, senke bijelo-plave predstavljaju vodu, a svijetlo bijela ističe naftu. Kao što možete da vidite na slici, nafta je prodrla u močvare delte koje su bogate biljnim i životinjskim svijetom.

Aleutska ostrva

aleutskaosttrva

Aleutska ostrva su vulkanski arhipelag i nalaze se između Aljaske i Kamčatke, sjeverno od Beringovog moreuza koji predstavlja najbližu tačku rastojanja između Sjeverne Amerike i Azije. Na ovoj fotografiji su naglašene česte vremenske pojave kao što su virovi, uzrokovani vjetrovima koji duvaju oko ostrva.

Gotland, Švedska

gotlandsvetska

Gotland je najveće ostrvo u Švedskoj koje se nalazi u Baltičkom moru. Poljoprivreda i proizvodnja hrane su glavne industrije na ostrvu. Zelena boja u vodi predstavlja mikroskopske fitoplanktone, sitne biljne i životinjske organizme koji lebde u moru ili u kopnenim vodama, koje preovlađuju u ovoj oblasti zbog jakih struja.

Sibir, Rusija

slika1okok

Rijeka Lena u Rusiji je najistočnija od tri velike sibirske rijeke koje se u izlivaju u Sjeverni ledeni okean. Sedam mjeseci u godini, delta Lene je zamrznuta. Ostale mjesece se pretvara u bujnu močvaru. Boje na ovom snimku su izmjenjene da bi se naglasili određeni elementi: biljni svijet je zelen, pijesak je ružičaste boje dok je voda plava.

Portal Analitika